Lékař sám může vystavit neschopenku až 3 dny zpět. Váš případ není nijak neobvyklý, běžně se stává, že člověk v ten den nemá sílu jít k lékaři nebo lékař už nemá ordinační hodiny. Třeba už v pátek je marod, k lékaři se dostane až v pondělí a ten mu napíše neschopenku od pátku. Se svým tvrzením by zaměstnavatel nepochodil. Musí Vás evidovat od 19.8. na neschopence, přičemž za ty odpracované hodiny v tom dne Vám musí zaplatit mzdu, za zbytek hodin náhradu mzdy za nemoc. Jestli jste ve zkušební době, může Vám zrušit pracovní poměr, ale až po uplynutí prvních 14 dnů nemoci, pokud ta bude trvat. Malá poznámka - příště zvolte název dotazu tak, čeho se dotaz týká, ne "slečna".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 8. 2020 10:14
Krásný den přeji
Minulý týden ve středu 19.8 2020 jsem přišla normáně do práce, po dvou hodinách mě začali šíleně bolet záda(dělám v pekařství takže to bylo od 18:30-20:30) řekla jsem to zaměstnavateli, a šla domů. Myslela jsem, že když si lehnu že to vyležím, ale ne ráno jsem se probudila, a bolelo to furt.. tak jsem šla ke své praktické lékařce a řekla jsem jí svůj problém, ona mě normálně vyšetřila a napsala mi neschopenku od 19.8. 2020. Poslala jsem to zaměstnavateli, a ten mi teď vyhrožuje právnikama, že není možný aby mi doktorka mohla napsat neschopenku na den kdy mě neošetřila, a že když to nezruším tu neschopenku a nebo si jí od toho 19tého nepřepíšu na sebe, že jako mám od 19tého výpoveď (tu nemám, nic jsem nepodepsala) tak to potáhne výš. Proto se chci zeptat jaké mam´ právo já? Děkuji za odpověď Kristýna ????