Já přesně nevím, co na tom není srozumitelného, ale pokud novela nabyla účinnosti dnem 30. 7., pak se aplikuje od tohoto dne (= od 1.8. by bylo pozdě).
V případě, že by zaměstnavatel dorovnával už od 1.7., mám za to, že by tento postup neodpovídal právní úpravě, protože právní úprava zjišťování průměrného výdělku má kogentní povahu, tudíž není možné se od ní odchýlit.
Takže když bude čerpat dovolenou na počátku července a potom 30.7. nebo 31.7., je zapotřebí náhradu vypočítat zvlášť. Takto to vidím já.
Děkuji za odpověď. Také jsem měla zato, že když od 30.7., tak od 30.7., ale zaměstnanec protestoval, tak jsem se chtěla ujistit. Zrovna on měl dovolenou v polovině července, takže jeho by se to netýkalo.
Tak by mě zajímalo, jak se s tím vypořádaly mzdovky a mzdové programy (protože to se netýká jen náhrad za dovolenou apod., ale i náhrad za nemoc).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 9. 2020 12:34
Dobrý den, jak jste se vypořádali při zpracování mezd s novelou Zákoníku práce, která má účinnost od 30.7.2020? Konkrétně mi jde o hodinový průměr (nesmí být nižší než hodinová sazba v příslušné skupině zaručených mezd). Tento průměr tedy měl platit již za celý červenec nebo až od srpna nebo od 30.7.? Např. zaměstnanec čerpal dovolenou v polovině července a pak 31.7.
Hodinový průměr pro 3.Q má o něco málo nižší než Kč/h ve své skupině.
Měla se celá červencová dovolená počítat tím zaručeným průměrem nebo to rozdělit, tzn. dovolená čerpaná před účinností měla být zaplacena vypočítaným průměrem a čerpaná od účinnosti zaručeným průměrem? Nebo zaručený průměr nastupuje až od srpna? Jak jste postupovali vy, jak je to správně?