Vykdradene auto s firemním naradim

• (neregistrovaný)

15. 9. 2020 12:43

Dobrý den, jak se mám bránit, když my bylo odcizení firemní nářadí, vykdradene z osobního vozu, firma automaticky nezaplatila výplatu, ne jen mě ale také kolegovi, vše jsem hlásil PČR. U firmy jsem podal vypoved. CO S TÍM AKM SE MÁM OBRATIT.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2020 12:56

Aion (neregistrovaný)

Za ztrátu svěřených věcí jste zřejmě převzal zvýšenou odpovědnost, tzn. že jste je převzal buď na základě písemného potvrzení nebo na základě dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí (podle ceny svěřované věci a také vašeho věku). Tato odpovědnost je objektivní, což znamená, že zaměstnavatel není povinen vám prokazovat zavinění, to je předpokládáno zákonem. Vy máte možnost prokázat, že ke ztrátě došlo zcela nebo zčásti bez vašeho zavinění, v takovém případě by zaměstnavatel mohl svůj požadavek na náhradu škody snížit nebo ho vůbec neuplatňovat. Ideální pro vás by bylo, pokud by PCŘ našla pachatele, ale v každém případě se bude posuzovat, že jste svěřené věci zřejmě bez dozoru v autě ponechal.
      Zadržovat výplatu nelze ani v případě, že zaměstnanec způsobil škodu, neuhradil svůj závazek apod. V tomto směru máte možnost zaměstnavatele vyzvat k úhradě dlužné mzdy, popřípadě pokud by ještě byly zachovány lhůty, zrušit PP okamžitě z důvodu podle § 56 odst. 1 b) ZP, popřípadě se domáhat vyplacení mzdy soudní cestou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).