Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

27. 9. 2020 10:42

Dobry den,
    proplaci pojistovna zamestnavateli pri pracovim urazu zamestnance nahradu mzdy za prvnich 14 dni docasne pracovni neschopnost?

Dekuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 9. 2020 19:26

EvaLi (neregistrovaný)

Odpověď zní: NE. Paní Jitko, jelikož o likvidaci pracovního úrazu pravděpodobně nevíte vůbec nic, musíte si něco nastudovat, není úplně jednoduché.
      Základní princip je, že si má za "období" PÚ vydělat tolik, jakoby žádný PÚ neexistoval. Spočítáte celý výdělek. Ale protože už něco dostal (náhradu za nemoc od zaměstnavatele a možná nemocenskou od sociálky), tak tuto částku odečítáte a zbytek mu vyplatíte. Nazývá se ušlý výdělek (ztráta na výdělku). Protože není mzda za práci, tak se částka pouze zdaní (sociální a zdravotní se nesráží). Vyplatíte mu navíc bolestné (vystaví ošetřující lékař 1 bod = 250 Kč) a navíc celou částku trochu zkrátíte (o 6% - 8% anebo více. Každý zaměstnanec se na úrazu nějak podílí - je spoluzodpovědný, tak dle rozhodnutí zaměstnavatele mu pokrátíte o X%). Částku mu buď sami vyplatíte (já vždycky zaměstnanci vyplácím sama, u delšího případu vyplácím zálohy) a budete požadovat od Kooperativy anebo celé předáte k výplatě od Kooperativy. Pak zaměstnanci nesmíte udělat roční zúčtování daní. Pokud vyplatíte sama, tak tato částka nevstupuje do ELDP neb se z ní nesrazilo pojistné. Za dobu PÚ se nekrátí dovolená, pokud by ke krácení mělo dojít. Hezky nastudujte. Zdravím

• 27. 9. 2020 19:57

Aion (neregistrovaný)

Sice nabádáte ke studiu, ale potřebujete ho sama.
      Napsat, že celou částku pokrátí o 6 - 8 % nebo více z důvodu, že každý zaměstnanec se na úrazu nějak podílí - je spoluzodpovědný, je diletantismus.
      Takže i pro vás: zaměstnavatel se může své povinnosti nahradit zaměstnanci majetkovou a nemajetkovou újmu způsobenou pracovním úrazem zprostit pouze z důvodů stanovených zákoníkem práce (zcela = pokud vyjmenované liberační důvody byly jedinou příčinou PÚ, zčásti = pokud vyjmenované liberační důvody byly jednou z příčin PÚ).
      Zmínka o zálohách by chtěla doplnění v tom směru, že poškozený zaměstnanec s nimi musí souhlasit.

• 27. 9. 2020 20:57

EvaLi (neregistrovaný)

Ano, paní Aion má naprosto pravdu a děkuji za odborné doplnění. Paní Jitko, ještě jsem zapomněla upozornit, že výdělek počítáte z "průměru" neboli průměrný výdělek zjištěný k prvnímu dni daného čtvrtletí, ve kterém k úrazu došlo. Vytiskněte si formulář a ten Vás krásně povede. Zdravím

• 27. 9. 2020 21:24

Aion (neregistrovaný)

Ani v tomto nemáte pravdu. Jedná se o průměrný výdělek před vznikem škody. Škodou není pracovní úraz, ale propad výdělku.
      Už mi to nedá, abych se nezeptala, co tam děláte. Pokud uklízíte, je to OK.

• 27. 9. 2020 22:39

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

Ono ani to čtvrtletí není zcela přesné, neboť místo něj se může jednat o předchozí kalendářní rok, a to v případě, že je to pro postiženého výhodnější. Je tedy nutné provést oba výpočty.

• 27. 9. 2020 22:57

Aion (neregistrovaný)

Ale ale.
      Já jsem psala o předcházející čtvrtletí? Už nepijte nebo si to pořádně přečtěte.

• 28. 9. 2020 9:14

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

Ale, ale, já jsem nikde nepsal, že vy jste psala o čtvrtletí! Já potvrzoval vaše slova: "Sice nabádáte ke studiu, ale potřebujete ho sama", tedy, že odpověď obsahuje i další nedostatky. Takže o tom pití to platí na vás. Inu podle sebe soudím tebe. Takže příště si to pořádně přečtěte a nehaňte toho, kdo potvrzuje vaše slova.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).