Pokud bych to třeba uvedla na příkladu. Pojede k zubaři kde má trvalé bydliště. Když by cesta tam trvala 1.15 min, návšteva lekáře cca 1h, cesta zpět stejně. Tak by se měl vrátit zpět do práce? Pokud by byl objednán v ranních hodinách. Když by ordinoval i odpoledne, tak by se měl objednat spíš na odpolední hodinu. Když by to ten doktor umožnil. Pokud by nejel na zákrok, ale na vyšetření běžné. Měla by se mu proplatit i ta cesta, nebo pouze čas strávený u lékaře. Děkuji za radu.
NV 590/2006 Sb. pouze rozlišuje návštěvu zdravotnického zařízení (se smlouvou se ZP zaměstnance), které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance (1) a návštěvu zdravotnického zařízení (rovněž smluvního se ZP zaměstnance), které tuto podmínku nesplňuje (2). V obou případech má zaměstnanec právo na pracovní volno na nezbytně nutnou dobu, rozdíl je pouze v rozsahu náhrady mzdy, kterou mu zaměstnavatel vyplatí. O trvalém pobytu zde zmínka není, ten vždy měl a má pouze evidenční povahu. V obou případech pracovní volno náleží jen za podmínky, že návštěvu nebylo možné provést mimo PD zaměstnance. Mám za to, že zrovna zubaři ordinují do pozdních večerních hodin. Pokud navštíví zdravotnické zařízení, které nemá smlouvu s jeho ZP, záleží na zaměstnavateli, zda volno poskytne či nepřítomnost omluví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 10. 2020 10:09
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s nárokem na propustku u zaměstnance. Hledala jsem to v zákoníku práce, četla různé články. Ale nejsem z toho moc moudrá. Nikdy jsem toto neřešila. Ve firmě máme zaměstnance na dvousměnný provoz. Takže k lékařům chodí mimo pracovní dobu. Nyní jsme přijali zaměstnance na jednosměnnou pracovní dobu. Nyní po nás žádá nároky na propustky. Nikdy jsem se s tím nesetkala. Pracovní dobu má každý den od 7:00 do 15:30. Trvalé bydliště má mimo místo zaměstnaní. V místě zaměstnaní je v podnájmu. Má děti a ty budou chodit k lékaři v místě pracoviště. Co jsem se dočetla, tak je zaměstnavatel povinen poskytnout propustku na nezbytně nutnou dobu.. Ale ta doba nikde není určená. Nebo kolik hodin proplatit atd.. Mohl byste mi prosím poradit, jak je to s tím určováním na dobu nutnou a nárokem na propustku? Děkuji moc.