Ano, tou blízkostí jsou dva metry. Tedy prakticky není možné, aby se na chodníku míjeli dva lidé a přitom neměli roušky. Dokážu si představit situaci, kdy je to možné, ale při cestě do zaměstnání a ze zaměstnání je to v drtivém případě možností nemožné dodržet (denně dojíždím do práce a zpět, takže mám praktické zkušenosti). Proto dávám za pravdu tazateli, že musí roušku mít nasazenu. Navíc reakce na tazatele byla tak jednoznačná, že vyvolala mou reakci.
Povinnost nosit roušku se NEVZTAHUJE na:
a) děti do dvou let věku,
b) děti a pedagogické pracovníky v mateřské škole a děti a osoby o ně pečující v dětské skupině,
c) osoby ve vzdělávacích institucích poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou při vzdělávání v učebně,
d) internáty a domovy mládeže, jde-li o zaměstnance nebo ubytované děti, žáky nebo studenty,
e) školská zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školy zřízené při nich a střediska výchovné péče při poskytování služeb internátní formou,
f) školy zřízené Ministerstvem spravedlnosti,
g) žáky, studenty a pedagogické pracovníky ve škole zřízené podle § 16 odst. 9 školského zákona,
h) zaměstnanci a děti v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc,
i) osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra, a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu,
j) pacienty, jsou-li hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, a je-li to potřebné pro poskytování zdravotních služeb,
k) zdravotnické pracovníky po dobu nezbytně nutnou, je-li to potřebné pro poskytování zdravotních služeb,
l) uživatele sociálních služeb v zařízeních sociálních služeb, kterými jsou týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, a v zařízeních poskytujících odlehčovací sociální služby v pobytové formě,
m) další případy zřetele hodné, které stanoví poskytovatel zdravotních nebo sociálních služeb nebo ošetřující lékař pro pohyb a pobyt ve zdravotnických zařízení a v zařízeních sociálních služeb,
n) zaměstnance a osoby v obdobném postavení včetně ústavních činitelů po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě, pracuje-li taková osoba ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby,
o) osoby řídící vozidlo veřejné dopravy, kdy nejsou v přímém kontaktu s cestujícím při jeho odbavení,
p) soudce, přísedící, státní zástupce, obviněné a jejich obhájce, účastníky civilních, správních a ústavních soudních řízení a jejich zástupce, svědky, znalce, tlumočníky a další osoby, o kterých tak rozhodne soud, a to v místě a době soudního řízení,
q) osoby při provádění autorského díla (např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení), osoby přednášející a osoby účinkující při tvorbě a výrobě audiovizuálního díla nebo pořadu,
r) moderátory, redaktory a další osoby vystupující v rozhlasových, televizních a dalších pořadech,
s) osoby, které vykonávají práci zařazenou rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví do kategorie třetí nebo čtvrté pro rizikový faktor pracovních podmínek zátěž teplem, a dále osoby, jež vykonávají práci, která dosud nebyla kategorizována a u které lze předpokládat, že po provedení kategorizace bude z důvodu přítomnosti rizikového faktoru pracovních podmínek zátěž teplem spadat do kategorie třetí nebo čtvrté,
t) zákazníky provozoven stravovacích služeb v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů,
u) osoby cestující v prostředcích veřejné dopravy po dobu nezbytně nutnou ke konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů,
v) snoubence v průběhu sňatečného obřadu a další osoby tomuto obřadu přítomné a osoby činící prohlášení o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a další osoby tomuto prohlášení přítomné,
w) osoby po dobu nezbytně nutnou pro pořízení jejich portrétní fotografie, popř. fotografie novomanželů, včetně společné fotografie s členy domácnosti a dalšími blízkými osobami,
x) sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod.,
y) osoby v prostorech vnitřních umělých koupališť, kterými jsou plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata a brouzdaliště, lázeňských a léčebných bazénů a saun.
pokud vydrží chirurgové operovat hodiny s rouškou, pokud pracovníci vodáren a kanalizací vydrží celé směny s respirátory, a spousta dalších profesí, pokud miliony lidí teď vydrží omezení svého pohodlí a komfortu pro bezpečí své a hlavně jiných, a vy ne, tak se podle toho musíte zařídit. dejte výpověď, nebo si nechejte vystavit papíry na hlavu. slabí duchem roušku nosit nemusí.
Je vidět, že nejste znalý/á problematiky. Nikdo nemá celou směnu nesazený respirátor, nejenom, že by to asi nevydržel, ale došlo by i porušení závazných předpisů, jakož i k vysoce pravděpodobnému snížení účinnosti respirátoru. Nejpozději po dvou hodinách si jej musí alespon na čtvrt hodiny sundat (bezpečnostní přestávka).
jasně. chirurgové operují, a po dvou hodinách vyhlásí pauzu. však anesteziolog to nějak zvládne. a jestli pacient přežije, tak si ji po bezpečnostní přestávce nasadí a jedou dál :-)
pracoval jste někdy? myslím tedy fyzicky někde, třeba v tom kanále, kde si roušku prostě sundat nemůžete, ani kdybyste chtěl dodržet jakékoliv předpisy.
Já jsem o chirugách nepsal! Navíc jsem dvanáct let dělal v nemocnici, takže o tom něco vím. U těch operací je to trochu jinak - zdravotnická obličejová maska (rouška) není osobní ochranný pracovní prostředek, tedy na ni se to nevstahuje (proto jsem psal o respirátory, na který se to vztahuje). A myslíte si, že chirurgové neodpočívají? Ono opravdu není sranda uděla tři laparoskopické operace.
Ne, opravdu jsem neoperoval (na operačním i pitevním sále jsem byl, ale neoperoval ani nepitval). Ale podílel jsem se na hodnocení pracovní zátěže zdravotního personálu, mimo jiné i lékaře při laparoskopických operacích. Takže něco o tom vím. Ona ta bezpečařina není ouřád, jak si myslíte, i když té je tam velký podíl. On je tam také velký podíl práce v terénu. A když pracujete v nemocnici, tak se dostanete i k řešení problémů při operacích, psychické zátěže pacientů na geriatrii, evakuace ležících pacientů z objektu, kde jedinou únikovou cestou je točité schodiště atd. Jedná se o velmi pestrou práci, jež vyžaduje velmi široké spektrum znalostí.
fajn, psal jste o respirátorech. ten pablb se ptal ale na roušky. takže tak, pokud někdo má něco proti tomu, aby přispěl k tomu, že se vrátíme k normálu, a odmítá i takovou blbost, která omezí jen náš komfort, nikoli svobodu, nic mu nebrání. prostě nebude chodit tam, kde je povinnost roušky nosit. zaměstnavatel mu jistě umožní buď ukončení poměru na dohodu, nebo mu bude psát áčka a skončí a nebude ho bolet hlavička. . pokud není duševně zaostalý, nic jiného mu nezbyde. a pokud ho bude bolet hlavička, rouškou to asi nebude.
mimochodem syn je PAS, a roušku nosí. asi je empatický či co. (chápu, že lidé s těžkým autismem jsou někde jinde). tato debata mi přijde úchylná, je to vše o tom, jestli jsme schopní být ohleduplní, a chvíli vydržet, nebo být "svobodní a plní principů" a být dlouho v pr.....
Prokázala jste, že nechápete o čem zde diskutujeme - "tato debata mi přijde úchylná, je to vše o tom, jestli jsme schopní být ohleduplní, a chvíli vydržet, nebo být "svobodní a plní principů" a být dlouho v pr....." - proboha, o tom zde vůbec nediskutujeme! Diskuse vznikla o šířce chodníků! Kdy jste uvedla, že se roušky nosit nemusí, neboť v Brně jsou chodníky široké.
Navíc nejste schopna vnímat vývoj diskuse. Psal jsem o respirátorech na základě vývoje diskuse, nikoliv na základě dotazu, konkrétně na vaši nesmyslnou reakci, že pracovníci vydrží celé směny s respirátory. Tedy vaše poznámka, že "ten pablb se ptal ale na roušky" je mimo mísu (pomíjím vaši vulgaritu).
Na závěr jen pro vaši informaci, někteří lidé mohou mít s nošením roušek problémy, psychické i fyzické, např. ekzémy. Takže bych hned ne každé považoval za pablba! Ono je nutné to vidět ve větším souvislostech a trochu s nadhledem.
pokud nechci nebo nemůžu (a to je minimum lidí, neb se nejedná o problémy , ale pouze o komfort) tak prostě nejdu tam, kde je rouška povinná. nakoupit lze přes e-shop. mhd lze obejít procházkou pěšky. teď jste mě dohnal i k tomu, abych změřila chodník před mým barákem. jsem na maloměstě a pravda, má rovné dva metry (sakra kde jsou ty vaše normy). takže opravdu po dobu, kdy jsem na chodníku sama, roušku mít nemusím. a u nás se opravdu na chodníku netlačíme. takže 99% chůze po chodníku, i dle vašich norem, lze bez roušky. takže ten vyplašenec tazatel je hňup. ať buď dodrží opatření, nebo jde do pr....
Prosím, uvažujte! Sama jste namařila šíři chodníku dva metry. Odstupová vzdálenost má být minimálně dva metry, takže na vašem chodníku ji není možné dodržet, neboť pokud jdou dvě osoby proti sobě, v určitém okamžiku se dostanou do bližší vzdálenosti než jsou dva metry mezi nimi, teda, pokud nejdou mimo chodník. Takže sama potvrzujete, co já od začátku tvrdím.
Samozřejmě, pokud jste na chodníku sama, roušku mít nemusíte. O tom však nebyla diskuse. Ráno, když jdou lidi do práce a odpoledne z práce, tak je jich na chodníku více. Takže nikdo není hňup, jen vy jste nepochopila problém.
Doufám, že když jste si nyní sama doložila, že většinou je rouška nutná, to již chápete.
Děkuji vám, že jste sama mi poskytla důkaz mého tvrzení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 10. 2020 17:06
Chtěl bych se zeptat jestli je nějaká možnost se bránit nošení roušky. Pracuji totiž na 12 hodinové směny a tam musíme mít roušky a cestou do práce to mám celkem daleko takže i tam je násilím vyžadováno mít roušku. Z roušky mě rozbolela hlava a zákony ani ústava nikoho nezajímá pokud jde o svobodu člověka. Můžete mi prosím nějak pomoct?