Na úřadu práce si mohla prodloužit maximálně tak pobírání rodičovského příspěvku. Ale žádný úřad jí nemohl prodloužit čerpání rodičovské dovolené. To je volno u zaměstnavatele podle ZP § 196. Úřady s tím nemají nic co do činění.
Rodičovská dovolená je maximálně do 3. narozenin dítěte. S pobíráním nebo nepobíráním rodičovského příspěvku nesouvisí. RD = název volna u zaměstnavatele. RP = název Kč dávky. Takže když chce po 3. narozeninách dítěte zůstat doma a chce nejprve vyčerpat zbylou dovolenou, tak ji začne čerpat hned po skončení RD (tzn. že se vrátí do práce, akorát že bude čerpat řádnou dovolenou). A požádá o neplacené volno, které bude navazovat na konec řádné dovolené až do ......
Je to normální neplacené volno, takže se musí řešit, zda se bude odvádět zdravotní pojištění.
Osoba je zdravotně pojištěná státem, pokud čerpá rodičovskou dovolenou (to nebude), pokud pobírá rodičovský příspěvek (ten pobírá), takže pokud bude na neplaceném volnu a bude pobírat RP, bude zdravotně pojištěna státem. Pozor, někdy je to tak, že RP už nepobírá, ale ještě je na neplaceném volnu, takže už není státem pojištěna jako osoba pobírající rod.příspěvek. Pro takový případ je tu další kategorie, a to "osoba pečující celodenně o 1 dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let", kdy nemusí platit minimální ZP, když nemá příjem. Když příjem má, ale nižší než min.mzda, odvádí ZP pouze ze skutečně dosaženého, nemusí platit v minimální výši. Podmínka té "celodenní péče" je splněna i tím, když předškolní dítě nechodí do školky déle, než 4 h denně. A když školní dítě chodí pouze na vyučování.
Ano, zaměstnavatel jí čerpání určí, pokud se vrátí po RD do práce. Zvolila jsem takový popis, aby ona, jako účetní, věděla, jak co zadat. Protože v původním dotazu psala, že si ta zaměstnankyně požádala o prodloužení RD do 4 let, bylo jí vysvětleno, že po 3. narozeninách už se musí jednat ne o RD, ale o neplacené volno. Takže kdyby přešla z RD na neplacené volno, dovolenou vybírat po RD nebude. (nebo se v tomto mýlím?).
No a až v jednom z následujících příspěvku napsala: "Může pak ona vyčerpat i dovolenou? a až pak přejít na neplacené volno?".
Tak už jsem považovala za zbytečné jí psát, že ano a že v takovém případě jí zaměstnavatel to čerpání určí.
Takže jestliže si zaměstnankyně, které končí RD, požádá o neplacené volno (se kterým zaměstnavatel souhlasí) a zbývá jí nějaká nevybraná dovolená, nesmí jí NV odsouhlasit hned v návaznosti na RD, ale nejprve jí nařídí vyčerpání dovolené a odsouhlasí až neplacené volno, které začne po vyčerpané ŘD? Tak to musím přiznat, že v těchto případech (kdy si zaměstnankyně požádala o NV po RD a zaměstnavatel s NV souhlasil a jí zbývala nějaká dovolená) nesplnil svoji zákonnou povinnost nikdy žádný zaměstnavatel :-) Jednoduše neplacené volno povolil, to začalo hned po RD a dovolenou čerpala až po návratu z něj.
Ostatně - i když se vrací po RD a má nějakou nevybranou dovolenou, nesetkávám se s tím, že by jí byla nařízena k vyčerpání hned po RD. Neříkám, že je to správně, jen konstatuju.
Já také nevím, kde pracujete, věřím, že u vás ve firmě je postup takový. Jsem externí mzdovka, pro více firem. Takže dostanu docházkové podklady po uplynutí měsíce. Firmy zanikají a přicházejí nové... A opravdu v žádné jsem se nesetkala s tím, že by vedoucí nařídil vybrání zbylé dovolené po RD před nástupem na NV. Vždy, když se po RD nevracela, ale požádala o NV a to jí bylo povoleno, přešla rovnou z RD na NV a ŘD si vybírala po návratu z NV (nebo jí byla proplacená, pokud poměr skončil). Jo kdyby toto byla jediná nesrovnalost se Zákoníkem práce, která se ve firmách děje, tak by to bylo supr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 11. 2020 16:37
Dobrý večer, zaměstnankyně měla hlášenou RD do 3 let věku dítěte, pak si to rozmyslela a požádala o prodloužení do 4 let věku na úřadě a naše vedení jí to potrdilo. Potřebuji k tomu nějaký papír nebo mi stačí informace mailem a budu ji do 4 let věku dítěte evidovat na RD? děkuji