Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
24. 11. 2020 17:16
3. a 4. vlna EET byla nejprve na jaře pozastavena do konce roku 2020, později do konce roku 2022.
Jak to ale bude s uplatněním této slevy v daňovém přiznání za rok 2020? K 1.1.2020, až do okamžiku, kdy došlo k odložení, platilo, že 3. a 4. vlna bude zahájena k 1.5.2020. Někteří podnikatelé si začátkem roku začali pořizovat příslušná zařízení či software. Pak přišel koroňák a EET možná definitivně skončila... Náklady/výdaje ale vynaloženy byly, v té době pořizování jednoznačně daňově uznatelné a státem požadované. Teď se zdá, že to byly vyhozené peníze - ovšem stát tohle původně k 1.5.2020 vyžadoval zákonem.
K 1.1.2020 až do doby odložení platilo, že sleva 5000 Kč pro ty, kteří měli začít EET evidovat ve 3. a 4. vlně, by platit měla, pokud začnou tržby odesílat.
§ 35bc ovšem stav popisuje celkem vágně, "...(2) Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat." Protože zákon o EET nebyl letos změněn, šťourám se v tom stroze na základě logiky a vychází mi, že ten, kdo od 1.5.2020 neodeslal do systému EET tržbu, by neměl nárok. Já pár tržeb "dobrovolně" odeslal někdy v únoru 2020, ale to se podle výše uvedeného § nepočítá, protože to jsem evidovat tržbu ještě nebyl.
Jaký na tohle máte názor?
Sleva 5000 Kč na dani se hodí - a týká se spousty OSVČ 3. a 4. vlny, kteří nějakou daň vykáží. Nechat to jen tak státu se mi opravdu nechce