Posíám výklad z 1 serveru, se kterým se ztotožňuji.
Jedna z výhod platby kartou je, že nedostanete do ruky „černého Petra“. Platíte-li hotovostí, může se stát, že vám pokladní nebo obsluha vrátí bankovku nevzhlednou. Když si toho všimnete včas, můžete požadovat její výměnu. I když si poškození všimnete později, nezoufejte. Nemusíte vždy běžet rovnou do banky. Zákon rozlišuje tři kategorie závadného vzhledu bankovek – opotřebované oběhem, běžně poškozené a nestandardně poškozené. Podle míry poškození se určuje, zda můžete poničenou bankovkou zaplatit a zda ji musí obchodník přijmout.
Peněz se dotýkají tisíce rukou. S jejich odřením, pomačkáním, zašpiněním či narušením okraje proto zákon počítá. V takových případech hovoříme o bankovkách opotřebených oběhem, jejichž přijetí prodejce nesmí odmítnout.
U bankovek natržených, přetržených, popsaných, pomalovaných, teplem zahnědlých, potištěných nebo necelých mohou nastat komplikace. Pokud je tato běžně poškozená bankovka celá, musí ji obchodník, který je právnickou osobou nebo směnárníkem, bez výhrad přijmout a stáhnout z oběhu. Jinak je tomu ale u bankovek, kterým chybí podstatná část. Takové mohou obchodníci odmítnout. Nenechte si tedy namluvit, že bankovku, která je natržená nebo se skládá nejvýše ze dvou částí slepených k sobě, nepřijímají. Jinak je tomu ale u podnikajících fyzických osob, u kterých platí stejně jako u zákazníků, že jiné než opotřebované bankovky akceptovat nemusí.
Nejošklivější kategorií bankovek jsou nestandardně poškozené – ohořelé, obarvené, odbarvené, poškozené hygienicky závadným materiálem, skládající se z více než dvou částí či s nečitelným, deformovaným a proděravělým obrazcem. Dále sem patří bankovky zničené natolik, že není možné ověřit jejich pravost, či poškozené nástražným zařízením na ochranu proti krádeži. Mezi nestandardně poškozené bankovky patří i ty, které mají méně než 50 % původní plochy či jim chybí celý horní nebo spodní okraj. S takovými penězi u obchodníka nepochodíte, protože není povinen je přijímat. Odmítnout je může každý kromě České národní banky, která vás jich ovšem zbaví bez náhrady. Zatímco běžně poškozené peníze Česká národní banka vymění, u nestandardně poškozených tomu tak být nemusí. Pouze v odůvodněných případech, jako jsou například živelní pohromy, dostanete náhradu.
U obarvených nebo odbarvených bankovek se posuzuje stupeň poškození individuálně. Pokud bankovka po nechtěném vyprání zůstane beze změn viditelných pouhým okem, musí ji obchodník přijmout a dále do oběhu nevracet.
Zdarma: Brožura "Stovka triků obchodníků" ke stažení
Na níže zadanou e-mailovou adresu vám zašleme odkaz ke stažení brožury Stovka triků obchodníků. Na stejnou adresu zasíláme také novinky a zpravodaj dTestu, od jejichž odběru se můžete kdykoli odhlásit.
V každém případě najdete náhradu bankovky a o nic nepřijdte.
Vážená paní, vy si řešte nebo neřešte dotazy, které zajímají jen vás. Já mám zkušenost, že jsem tazatelům vždy pomohla a byli mi vděční. Pokud jsem jim poskytla delší výklad, tak tam našli i svůj problém. To je moje 40 letá zkušenost z odpovědí na dotazy v různých firmách, nakladatelstvích, přednáškách, Také jsou to moje reakce na odpovědi v knihách a mimochodem i na dotazy v Poradci podnikatele. Asi nejsem takový blb, který by měl být zticha, když je auditorem, daňovým poradcem, autorem mnoha knih a přednášejícím na VŠ. Není mi 30 let, a tak jsem již asi načerpala nějaké zkušennosti a vám určitě nemohu odporovat a konkurovAT.
Radím v poradci podnikatele na placené dotazy. nyní jsem se chtěla zapojit do odpovědí bezplatně, abych tázajícím ponmohla. Během 2 dnů jsem ztratila díky vám chuť. Ať se všichni tazatelé obracejí na vás, jste jednička.
kopírování sáhodlouhých textů - cizích - bez odkazu na zdroj teda o vaší profesionalitě, kterou se vychloubáte, moc nesvědčí. nehledě na to, že jsou ty texty mimo téma. dotaz byl jak účtovat poškozenou bankovku. a v tom "vašem" článku o tom, jak účtovat není ani zmínka. a článek o tom co je dič, když dotaz zní na ič, je taky trefa vedle.
Omlouvám se všem tazatelům. Odpovídám na dotazy na serveru Podnikatel na zpoplatněné dotazy. Obvykle to po určení částky za odpověď vzdáte. Chtěla jsem odpovídat zde, kde to máte bezplatně. Bohužel jsou mezi vámi tací, jako paní xy, který je nejchytřejší a vše neguje, Během dnů to vzdávám, nechci, aby mi někdo za mé odpovědi ještě nadával. Loučí se Blanka Jindrivá
Já jsem se od Vás asi učil - vzpomínám si minimálně na "skripta od 3 autorek".
A pak jste mi myslím recenzovala učebnici pro SŠ, která ale nakonec nevyšla, protože by měla "dobu platnosti kratší než školní rok".
Neberte to jako pokus o nějaké mentorování - když jsem se tu pokusil před asi 7 lety poprvé přispět, vybral jsem si schválně dotazy dlouho bez odpovědi. Zákon schválnosti, nepovedlo se a pěkně mě zdupali. Ale pak se mi pár dalších odpovědí asi povedlo (nikdo mě nezdupal) a nějak se to usadilo.
Když někdo kopíruje kratší text, který je odpovědí na dotaz, tak mi to nevadí, také už jsem to někdy udělala. Tento ale je docela mimo, tazatelka se ptala na účtování už vzniklé škody a toho se tento text vůbec netýkal. Navíc - v textu doporučované užívání platební karty vůbec neřeší to, že někdo poškozenou bankovku dostane, naopak příjemce peněz by sám musel mít terminál na příjem plateb kartami, aby se tomuto vyhnul, nebo si nechat vše platit jen na účet. Pochybuji, že ji dostal od banky při vybírání peněz, zvlášť když ji chtěl na účet vložit, asi jako od někoho přijatou.
Na položený dotaz si netroufnu odpovědět, já sama bych asi účtovala na škody. Nevím ale, jestli by banka při odmítnutí poškozené bankovky o tomto vystavila nějaký záznam nebo potvrzení, aby to bylo čím podložit.
Řešení možná máte zpracované ve vaší směrnici pro nakládání s hotovostí.
Jestli se poškozené bankovky nezbavíte jinak, budete ji účtovat jako škodu na finančním majetku 569/211A. Víte kdo bankovku přijal ač neměl, případně, má podespanou hmotnou odpvědnost? Pak zaúčtujete výnos na 668 a na vrub účtu pohledávku např. za zaměstnancem 335, za společníkem 355, za jednatelem 378.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 11. 2020 19:02
Můžu zaúčtovat na manka a škody hodnotu poškozené bankovky v cizí měně, když banka ji nechtěla vzít a připsat peníze na účet? 582/211