Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
7. 12. 2020 18:30
Dobrý den,
moc prosím o radu ohledně účtování úvěru. Jedná se o úvěr od Škofinu na pořízení ojetého auta. Úvěr je ve výši - jistina - 517600 Kč a úroky 131.972,48 Kč a pojištení 102.960 Kč.
Pro úvěr jsem použila účet 479, ale nyní si nejsem jistá jak správně postupovat.
Pan majitel by rád, aby v účetnictví byly promítnuty i úroky a pojištění - tedy přes 381? Ale z diskuzí jsem se dočetla, že spousta lidí účtuje úroky a pojištění do nákladů přímo z banky. A budoucí závazek (který tedy není v účetnicvtí nikde promítnutý) neřeší. Zajímalo by mne kde k tomu najdu nějaké podklady (ÚS nebo doporučení jak účtovat?)
Ps: hodnota celkového závazku, pokud není promítnuta v účetnictví přes 381, se uvádí někam? do přílohy? Nejde mi to do hlavy, je to přece závazek spojený s úvěrem, stejně tak jako jistina.
účtuji:
517600 - 321/479
splátka 379/221
úroky 562/379
pojištění 548/379
jistina 479/379
Je to správný postup?
Moc děkuji všem za rady