neznate podrobností a ac si práce lekaru vazim, tohle je opravdu zkušenost, kterou neomlouvá ani covid. bohužel resim tezkou situaci ze dne na den a i lékaři by meli mit aspon trochu lidskosti. ale k dotazu....na stránkách ossz je psáno že v den propuštění musí vystavit tento ocr ošetřující lékař v nemocnici a nasledne jej přebírá obvodak. proto jsem obtěžovala v nemocnici, myslím ze obvodni toto sam vyosat nemůže.
tak to se omlouvám, mě zase bylo řečeno, že očr vystaví obvoďák, což je i logické. co vám řekl obvodní?
OT Myslíte, že zadavatelé reklamy na weby jako tento rozlišují, jestli se seriózně diskutuje, anebo nadává? Zdá se mi, že se nějak pomnožilo to druhé, zatím bylo zvykem jadrné výrazy aspoň tečkovat.
Pracovní neschopnost a potřebu ošetřování posuzuje ošetřující lékař a to je ten, který poskytuje péči, s výjimkou záchranky a pohotovosti. S "nemá čas", byť to může být objektivně pravda, se nepočítá.
Musí vystavit v nemocnici při propuštění se stejným datumem.Jak propuštění tak začátek DOČR. K poslednímu v měsíci musí vystavit potvrzení obv.lékař,že ještě DOČR pokračuje.
Ale úplně jako první musíte požádat svého zaměstnavatele o toto DOČR a ten Vám ho povolí nebo ne. Tato žádost se zasílá na OSSZ.
dekuju,ale v teto dobe kontakt pouze telefonicky, ja bych si to i obehala, kdybych to mohla vyridit sama, ale doktorka mi rekla že to nezna a ze ji to nezajímá, to myslím, že by mne treba odkazala nekam jinam nez do pr****....., kdyby meli speciálníoddělení,zkusim tam ještě zavolat v pondělí, ale zpětné datum asi nevystavi a nebudou se se mnou vubec bavit, ale jak to budu řešit v lednu netusim, tohle ocr by mi pomohlo
Doufám, že fakt nejste ta pravá Aion, protože vaše s prominutím provokativní pindy fakt nejsou normální. Nárok na ošetřovné při dlouhodobém ošetřování má určité podmínky, které samozřejmě musí být splněné (doba pojištění atd) a je určeno právě pro lidi, kteří potřebují dlouhodobě pečovat o blízkého, aby nebyli třeba 3 měsíce bez koruny. Ale to vy zřejmě nechápete, to je smutné.
Tak 3 měsíce bez koruny očr by se přežít dalo, protože otec může mít příspěvek na péči, důchod atd. Ale bez čeho se neobejde, je volno u zaměstnavatele, takže jedině požádat o neplacené volno. Ovšem s tím zaměstnavatel nemusí souhlasit, to je ten problém, a proto se v takovýchto případech žádá o dlouhodobé ošetřovné.
Ano, i o to volno jde. Ten příspěvek taky trvá, než o něm rozhodnou. A zcela nepochopitelně ani člověk nepohyblivý, vyžadující plné celodenní opatrování, nedostane nejvyšší stupeň příspěvku. Dlouhodobé ošetřovné je prostě jedna z dávek nemocenského pojištění, zavedená myslím od roku 2018 právě pro tyto případy.
Tak ji měla doktorka poslat na oddělení, kde to vystavují, ale stejně to musí být na základě jejího posouzení, tedy posouzení ošetřujícího lékaře té nemocnice při propouštění. Na stránkách cssz je to přesně popsáno. Později nelze, aspoň v současnosti. Ale četla jsem, že se navrhuje, aby bylo možno požádat o DOČR asi 7 dní po propuštění, aby měla rodina čas na rozmyšlení, jak dál postupovat. A také aby k tomu stačila kratší doba hospitalizace. Což jí teď ale není nic platné, ale doktorka přece nemůže říct, že to nezná a nazdar. Jak to řešit, nevím.
Tak jestli byl zaměstnavatel pro uvolnění k dlouhodobému očr, tak by Vás jistě uvolnil i na nepl. volno. Ale ono to má i další souvislosti - doba nepl. volna není dobou vyloučenou na ElDP a nepovažuje se za dobu odpracovanou z hlediska výpočtu nároku na řádnou dovolenou. Také je potřeba myslet na ZP, tzn. vyřídit si péči o osobu blízkou, abyste nemusela platit ZP. No a samozřejmě škoda těch peněz = ošetřovného. Ony jsou při rychlém zařízení umístění do domácího ošetřování ležícího člověka docela velké výdaje, mám to zkušené. A další výdaje v průběhu také, pleny jsou na předpis, ale podložky doplácíte, léky doplácíte, čistící pěna, ošetřující masti atd, vše platíte, častěji se pere, prostě ty výdaje jsou velké. Pokud by šlo o kratší dobu, tak se ošetřovné dá oželet, ale měsíce jsou měsíce. Na Ossz Vám řeknou jen to, co stojí v zákoně, tam nemá smysl volat. Já bych si připravila formulář a uhnala tu doktorku, ať mi to vypíše s datem propuštění. Kdyby ne, šla bych výš.
ano, dekuji za zkušenosti, je to necekana situace a postupně zjišťujeme, co je vsechno třeba...zadne příspěvky necerpame, a ještě dalsi klacky pod nohy. mate pravdu, zkusim to přímo v nemocnici, taky mne to napadlo, jestli si vubec uvědomují, ze i pres covid se prostě musi řešit i jiné existencni problémy a nikdo jiny mi to vypsat nemůže
Zkuste už zítra uhnat nějakého doktora z toho oddělení, pokud tam nebude přímo ta lékařka. Zkuste domluvu aspoň telefonicky. Čím dříve tím lépe. A v pondělí rozhodně podejte žádost o příspěvek na péči, protože i když to nějakou dobu pak trvá, bude přiznaný ode dne podání. Žádat bude Váš otec, pokud je schopen podpisu, pokud ne, tak Vy za něj jako pečující osoba (to by pak doktorka potvrdila, že on není schopen, např. stav po mrtvici.) Žádost se podává na ÚP, který si od obvodního doktora vyžádá vyhodnocení zdravotního stavu a také si ten jeho stav přijdou vyhodnotit pracovnice z úp. Jde o 10 bodů, u kterých se posuzuje, zda je či není schopen, jako samostatná hygiena, zda se sám nají, zda je orientovaný atd. A podle toho mu pak bude přiznána nějaká výše příspěvku. Rozhodně si o tom sežeňte info a pročtěte si. Nevím, jaký je stav Vašeho otce a co všechno zvládne, zda je orientovaný nebo mimo, ale jestli je potřeba ho otáčet, přebalovat, krmit a tak a vypadá to na delší dobu, tak co nejdříve zajistěte polohovací postel, nejlépe na elektrické ovládání, s hrazdou a bočními zábranami. A antidekubitní matrací s nepromokavým paropropustným potahem. My jsme před 4 lety tuto postel rovnou rychle repasovanou koupili plus novou matrací, o které píšu. Nebyl čas čekat, než ji pojišťovna odsouhlasí, to bych si zničila do té doby záda. Vozík už jsme pak přes pojišťovnu vyřídili. Je toho hodně k zařizování než se vše zaběhne, ale hlavně, pokud to jeho stav dovolí, s otcem cvičte a cvičte intenzivně, masírujte svaly, posazujte ho, nenechte ho jen ležet, i kdyby vypadal, že už nikdy sedět nebude. A dejte vědět, jak jste dopadla v nemocnici, nenechte se odbýt.
Šmarja to už i TOTO patří do diskuze o účetnictví? Detaily jste si mohla nechat od cesty, mohla jste je sdělit přímo tazatelce.
Pro tazatelku: zřejmě udělal chybu váš otec nebo vy sama, v každém případě má péče o pacienty s covidem absolutní přednost, ať se vám to líbí nebo ne.
Jednou píšete, že zaměstnavatel nemá problém vám volno poskytnout, pak je to zase jinak. Takže se točíme v kruhu: prachy, prachy.
Tak to nečtěte, když nechcete poradit. Tento konkrétní dotaz není o účetnictví a vy jste k němu měla akorát zcela nevhodnou a blbou poznámku. Z jejího popisu vyplývá, že je to pro ni zcela nová a náhlá situace, kterou musí rychle řešit. Já jsem to také řešila, tak jsem jí trochu poradila, však ona si z toho vybere, co bude chtít. A vás nemusím žádat o dovolení, zda a jakou radu mohu nebo nemohu napsat. Vy jste u toho byla, že víte, kdo udělal chybu? Tazatelka píše, že o potvrzení dlouhodobého očr žádala 3x a lékařka ji odbyla. Ano, udělala chybu, že se nechala odbýt. V nemocnici není jen covidové oddělení, jiné nemoci, mrtvice nebo úrazy jsou pořád stejně jako byly dříve. A na těch odděleních jsou ošetřující lékaři, kteří píší propouštěcí zprávy a potvrzují formulář dlouhodobého očr. Samozřejmě, že jde o peníze, proto bylo dlouhodobé očr schváleno. To teda od vás sedí, od vás, která zde už vícekrát tazatele odbyla s tím, ať si zaplatí právníka. Od vás, která nazvala hovadem člověka, který nechtěl právníkovi zaplatit několik tisíc za jednoslovní "radu", protože šlo o "započatou hodinu". A vy tady budete urážet člověka, který řeší těžkou a náhlou životní situaci. Že se fakt nestydíte.
Představte si, že se nestydím. V mojí rodině jsou až na výjimky samí lékaři, kolem mě padají mladí na covid jako mouchy, každý týden pohřeb. A zde se řeší, že si tazatelka neuměla požádat o potvrzení? Docr platí od 1.6.2018, co by dělala předtím? Myslíte, že jste jediná, kdo o koho pečoval a kdo řešil těžkou životní situaci?
Doporučuji zvolit jinou diskuzi, sem to opravdu nepatří. To opravdu neumíte napsat tazatelce přímo? Njn
Jen jsem se snažila trošku poradit do začátku, já bych tehdy byla za rady ráda. Pravda, nemusela jsem to sem psát a vymazat to neumím. Poznámka o řešení těžké životní situace se týkala situace tazatelky, ne mě. Vůbec nechci zlehčovat práci lékařů ani dalšího nelékařského personálu, a to ani na infekčním ani na ostatních odděleních. V nemocnicích se neléčí jen s covidem, jsou tam jiné těžké případy, které po propuštění z nemocnice vyžadují ošetřování. Já jsem zde debatu o covidu nezačala a dotaz se toho ani netýkal. Potvrzená potřeba dlouhodobého ošetřování má pro zaměstnance další důsledky, nejen tu dávku nemocenského pojištění, už jsem to zde popisovala. Vycházím z toho, co říká - a to, že doktorku žádala 3x a ta ji odbyla. Jak to proběhlo nevím, a vy to také nevíte. A co by dělala dříve, když dlouhodobé ošetřovné neexistovalo? No zase by to tehdy musela nějak řešit, jako to řešívaly rodiny dříve, ale právě pro tyto případy bylo odsouhlaseno. Na její žádost nebo na žádost jejího otce měla lékařka povinnost potvrzení o vzniku potřeby dlouhodobé péče vydat nebo vydat rozhodnutí, že potřeba nevznikla.
Pro Persy: Zákon o nemocenském pojištění 187/2006, od § 72a.
Dejte vědět, jak jste v nemocnici dopadla a přeji hodně sil.
karo1, moc děkuji za informace, je to opravdu o lidech....v nemocnici byla jina doktorka, naštěstí, která nemá problém potvrzeni vypsat, zitra si tam mam pro něj přijet, zaměstnavatel mi ocr rovněž odsouhlasil. tak snad to dam dokupy. Pro jistotu jsem ještě jela na ossz pro tiskopisy, protože nejsou k dispozici na netu a vezmu je raději sebou. Děkuji a přeji všem, aby tohle řešit nikdy nemuseli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 12. 2020 16:53
dobrý den, prosím máte zkušenost s tímto očr? otec onemocněl a potřebuje celodenní péči...jsem zaměstnanec as rodiči bydlíme společně. V nemocnici jsem žádala o vypsání formuláře 3x a nakonec ho propustili bez toho. Může mi jej vypsat obvodní lékař? V nemocnici totální neochota, doktorka to nezná a nemá na to čas a opravdu to nevypsala. Já ted nevím jak to řešit otec je ležící pacient.. děkuji