A to je mladá vdova, neboli nepobírá starobní s vdovským? Potom snad musí vědět, jestli jí nějaký důchod chodí či nechodí. Pokud je souběh se starobním, pak je fuk. Přihlásí se z tohoto titulu na zdravotní pojišťovnu kódem D a nemusí se zkoumat, že navíc vdovský.
Omlouvám se za chybu, teď jsem si všimla, že v dotazu jsem napsala, že jsem ji na ZP přihlásila kódem O, samozřejmě to je blbost, přihlásila jsem ji P.
Paní je 47 let, takže starobní důchod nepobírá. Jde mi o to, abych jako mzdová účetní měla všechno v pořádku. Jestli to třeba pojišťovna nebude brát z mé strany za chybu nebo nějaká jiná kontrola. Paní o nahlášení, že bere důchod nestojí...
Já jsem jí to už řekla, že mě částka nezajímá a že to může začernit, ale ona řekla, že to minulý zaměstnavatel taky nikam nehlásil a nebyl s tím žádný problém, takže si myslí, že je to zbytečné.
Já si spíš si myslím, že to nevěděl. Já kdybych to nevěděla, tak jsem taky v klidu, ale protože to jen tak mimochodem zmínila a do dotazníku nenapsala, nasadila mi akorát brouka do hlavy, protože nevím, co si s tou informací mám počít, když to nemám písemně. Ještě s ní zítra promluvím a pokud nezmění názor, asi to pustím z hlavy.
Děkuji všem za rady.
Stát je plátcem pojistného za tzv. státní pojištěnce. Prakticky znamená, že stát ze svého rozpočtu přispívá (posílá) příslušné zdravotní pojišťovně každý měsíc určitou částku. Vloni bylo 1.567 Kč a letos je 1.767 Kč. Nenahlášení této osoby je vlastně "okrádání" svojí zdravotní pojišťovny. A myslím, že pojišťovna může dostat částku od státu maximálně 3 měsíce zpětně. Proto je důležitá evidence těchto osob u zdravotní pojišťovny. Při kontrole můžou částku požadovat po zaměstnavateli a on potom po zaměstnanci. Nebudu se víc rozepisovat, protože následky jsou jasné. "Mladá" vdova pobírá tento důchod stejně jenom rok, jsou tam nějaké podmínky pro nárok, pro důchod trvalý je zase třeba péče o dítě apod. Třeba paní je vdova, ale nárok na vdovský důchod jí ani nevznikl, takže ho nepobírá.
Z mých zzkušeností z různých kontrol ze strany zdravotních pojišťoven: pokud byl člověk přihlášený a nebylo z jakéhokoli důvodu nahlášeno D, bylo mi kontrolní pracovnicí vždy řečeno, že to nevadí, protože pojišťovna má info o tom, že tento její pojištěnec má přiznaný důchod. Vždy měla seznam pojištěnců, vedených u té firmy, a porovnávala ho s mojí rekapitulací. A vím, že u člověka-důchodce to měla uvedeno, i když já jsem vůbec nevěděla, že dotyčný pobírá důchod (jako v uvedeném případě).
Na moji otázku, proč to teda máme hlásit i my, odpověděla, že neví, ale každopádně oni mají propojení se sociálkou a vědí to.
A naopak se mi stalo, že jsem studujícího zaměstnance (do 26 let) přihlásila jako studenta (měla jsem potvrzení o studiu), ale pojišťovna ho vůbec jako studenta nechtěla vést, dokud on sám nedodá přímo pojišťovně potvrzení o studiu. Kocourkov.
S těmi školami je to jiný případ než důchody. Skoro každý student si myslí, že ho na zdravotní pojišťovnu nahlásí škola a většina středních škol to také dělá, i mnohé vysoké. Ale teď nedávno jedna slečna z mého okolí řešila platební výměr VZP, že by měla doplatit pojistné za měsíce, odkdy přestala být studentkou předchozí školy. Musela tedy poslat potvrzení o studiu a tím se vše vyřešilo. O jiných studentech VŠ kteří by toto museli řešit, včetně dříve našich synů, nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 1. 2021 10:17
Dobrý den, prosím o radu:
Nastoupila k nám do firmy zaměstnankyně, která se zmínila, že pobírá vdovský důchod. Do osobního dotazníku to neuvedla, prý už si nepamatuje, kdy jí byl přiznaný a ani minulý zaměstnavatel to prý neřešil. Na ZP jsem ji tedy přihlásila pouze kódem O, ale teď mi vrtá hlavou, jestli nemám trvat na tom, ať dodá rozhodnutí o přiznání důchodu, abych ji přihlásila na ZP s D. Nebo to mám nechat být - když o tom vím jen neoficiálně? O "výhodě" být přihlášená jako důchodce (nemusí doplácet ZP do MVZ) jsem ji poučila, ale ona si myslí, že tato možnost u ní nenastane, takže je zbytečné, aby kvůli tomu doma prohledávala "papíry". Jaký je prosím váš názor - mám to nechat být? Děkuji.