Hlavní navigace

Sleva na dani pracujícího důchodce

  • (neregistrovaný)

    1. 4. 2013 17:15

    .Dobrý den, jsem neuvolněnou starostkou, od 1.9.2012 také starobní důchodkyní. Vztahuje se i na neuvolněné starosty - důchodce - změna o odpočtu slevy na dani od 1.1.2013? Odměna neuvolněného starosty neodpovídá starostem a povinnostem, které s výkonem funkce souvisí, tito starostové nejsou starosty pro peníze, ale proto, že jim na obci a lidech, kde žijí, skutečně záleží.  Já jsem neuvolněnou starostkou 20 let a musím přiznat, že v tomto volebním období již téměř z donucení. Přestože odměna není nijak vysoká, nepobírám ji v plné výši, protože chci šetřit obecní rozpočet. Nemohu se ale smířit s tím, že odměnou za práci pro občany mě stát ještě obere o 2 tisíce měsíčně. Můj dotaz tedy zní: Je neuvolněný starosta z hlediska zákona o dani z příjmu pracujícím důchodcem, který nemůe uplatnit slevu na dani?  Děkuji za Vaši odpověď, i když předem předpokládám, jaká bude. Srdečně zdravím.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2013 10:38

      autorka

      Dobrý den, paní Báňová,

      obávám se, že tušíte správnou odpověď. Takzvaným daňovým úsporným balíčkem byla do ustanovení § 35ba zákona o daních z příjmů doplněna klíčová věta. Píše se zde, že vypočtená daň za zdaňovací období se snižuje o částku  24 840 Kč na poplatníka. Daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu.

      Zákon tedy nerozlišuje o jaké poplatníky se jedná, zda jde o zaměstnané důchodce, podnikatele nebo neuvolněné starosty. Důležité je, že se jedná o osoby, které mají zdanitelné příjmy a pobírají k 1. lednu daného období důchod (starobní nebo předčasný). Určitou šanci na zachování slevy na dani mají poplatníci, kteří k 1. lednu 2013 přerušili pobírání důchodu. Prozatím však není jasné, zda bude takové jednání považováno za účelové obcházení zákona (tuto informaci zveřejnila finanční správa na svých internetových stránkách). Existují názory, že důchodci pouze využili možností daných zákonem. Například ČMKOS jim nabízí bezplatnou právní pomoc, pokud by se kvůli neuznání slevy dostali do soudního sporu se státem.

      Jestliže jste však k 1. lednu důchod pobírala, na základní slevu na dani dle stávající právní úpravy nemáte.

      S pozdravem  Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).