Aby se mohla dovolená proplatit, tak nejprve na ni musí vzniknout nárok. Tady opravdu nevím, za co by nárok vznikl, když prakticky vůbec nepracovala, a tím pádem ani nárok na proplacení. Opravdu dnes si někteří "zaměstnanci" myslí, že stačí podepsat smlouvu, pak jen marodit a vznikne "nárok" na jakékoliv benefity. Ale asi mám hodně staré myšlení, když mi přijde divné, že tohle vůbec může někoho napadnout.
Ale no tak, není potřeba na Mirku za dotaz útočit. Zeptala se a bylo jí odpovězeno, že nárok nevznikl. A otázka "za co by nárok vznikl, když prakticky vůbec nepracovala" - to je pravda, ale při mateřské nebo ošetřovačce (a že letos byly ošetřovačky dlouhé kvůli zavřeným školám) také nic neodpracuje a jako odpracovaná doba do nároku na dovolenou se tyto doby počítají. Za co vzniká nárok na dovolenou v těchto případech?
Tak tohle je letos vyjímečný stav a osobně mi přijde nespravedlivé do odpracované doby počítat třeba ošetřovačku všeobecně. Také je to, tuším, pouze poslední 2 roky, předtím to nikdy nebylo. Ale těch nespravedlností je hodně, to by byl dlouhý výčet, kdy a jak jsou nepracující zvýhodňováni před pracujícími.
Při současném požadavku počtu 35 roků "pro důchod" nezapočítávat ani dobu péče o dítě aspoň do 3 let? (započítává se do 4 let) Kolik matek by to do stáří stihlo odpracovat, aby jim nárok na důchod vznikl, kdyby se nezapočítávalo vůbec nic jiného? A doba nemoci také ne? To by se hodně na důchodech ušetřilo, hodně lidí by bylo bez důchodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 1. 2021 23:38
Nastoupila jsem do práce na dobu určitou, šestý den pracovního poměru jsem onemocněla až do konce pracovního poměru. Mám nárok na proplacení dovolené?