Příjem daněný srážkovou daní nemusí do DP zahrnout, ale jestli nevyčerpal celou slevu na poplatníka, tak by se mu to vyplatilo.
Pro jistotu - u zaměstnavatele, u kterého je tato osoba zaměstnaná na pracovní poměr, má i dohodu o provedení práce. A u tohoto zaměstnavatele má i podepsané Prohlášení poplatníka daně. Takže z PP + z DOPP u tohoto zaměstnavatele má "zálohovou" daň a jedno Potvrzení o zdanitelných příjmech. Je to tak?
Mohlo by to být i tak, že tam byl v pracovním poměru, který skončil. A teprve pak, v dalším měsíci, měl u téhož zaměstnavatele DPP do 10000 bez podepsaného prohlášení. Pak by samozřejmě měl potvrzení o zdanitelných příjmech se zálohovou daní i potvrzení o příjmech, daněných srážkou. Ale chtělo by to, aby to tazatel upřesnil.
Buď s ní nemocnice uzavřela na tu přednášku dohodu o provedení práce. V takovém případě ta odměna byla zúčtována v rámci mezd a měla být zdaněná dohromady se mzdou z pracovního poměru.
Nebo s ní uzavřela nějakou smlouvu jako s OSVČ (tzn. že ta paní má živnostenský list) a ona si to vyfakturovala. Nebo s ní taky mohli uzavřít smlouvu o dílo na tu jednorázovou činnost = přednášku.
Takže co má v ruce?
Tazatel neni ani mzdová účetní ani ukrajinský dělník. Obyčejný člověk, který se potřebuje popasovat s daňovým přiznáním. Situaci jsem popisovala už nahoře. Jen mě ještě zaujímalo, jesli může OSVČ na vedlejší činnost, která je navic zaměstnaná, pro tohoto zaměstnavatele vůbec udělat práci na dohodu. Ale jak vidím, z diskuze »odborníků« jsem jen zjistila, že OSVČ není člověk. Děkuji všem za ochotu, ale už to prosím neřešte.
OSVČ je osoba samostatně výdělečně činná, je to člověk, který má živnostenský list a svoji práci nemocnici fakturuje. Samozřejmě že tento člověk může být i zaměstnancem, a to buď pracuje v pracovním poměru nebo na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce. Nebo všechno zároveň. Vy říkáte, že je OSVČ, tedy je živnostník. To by byla jedna činnost. Ale říkáte, že tu přednášku nedělala na fakturu, ale že měla smluvenou dpp. Tedy ji provedla jako zaměstnanec. A říkáte, že u téhož zaměstnavatele pracuje i v pracovním poměru. Není zcela vyloučeno, aby měla od téhož zaměstnavatele potvrzení dvě = jedno o příjmech daněných zvláštní sazbou, tj. srážkovou daní, a druhé potvrzení o zdanitelných příjmech se zálohovou daní. Bylo by tomu tak v případě, že nemá u tohoto zaměstnavatele podepsané daňové prohlášení a odměna z dpp nečinila více než 10000 hrubého. Pokud tam ale daňové prohlášení podepsáno má a v témže měsíci tam byla v pracovním poměru a zároveň měla i tu dpp, pak není možné, aby měla potvrzení dvě. Tak jak to bylo? A opravdu se jedná o úplně stejného zaměstnavatele? Podívejte se na ta potvrzení.
Kaju se, snažila jsem se to vysvětlit nějak podrobně a zapomněla jsem, že ne všechny OSVČ musí mít živnostenské oprávnění. Šlo mi spíš o vysvětlení toho, že pracovník v pracovním poměru je zaměstnanec, na DPP je také zaměstnanec a jak je to s daněmi ze závislé činnosti = ze zaměstnání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 2. 2021 17:12
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec + vedlejší OSVČ má navic výdělek od různých zaměstnavatelů na dohodu o provedení práce. Jedna dohoda je 8000. Druhá 5000. Sečtenim teda přesahuje přes 10000,-. Je třeba zdanit? A jak? Celých 13000 nebo jen 3000?
Děkuji za odpověď
HB