Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
12. 3. 2021 13:51
Dobrý den,
současná pandemická situace nás zahnala do kouta u čerpání hypotéky.
Stavba, na kterou jsme HU uzavírali, měla být dokončena 9/2020 + max. 3 měsíce prodlení, poté by nám developer poskytoval slevu 0,3% z ceny za každý měsíc prodlení.
Nicméně o skutečnosti prodlení stavby jsme byli informování 9/7/2020, kde se odvolávali, že na slevu nám nevzniká nárok:
"Z výše popsaných důvodů se v této situace uplatní zákonná a smluvní ustanovení týkající se tzv. vyšší moci a XXX tak neodpovídá za prodlení v termínu pro zaslání Výzvy k podpisu Kupní smlouvy."
To by se dalo prominout, nicméně datum vyčerpání hypotéky je již 20/4/2021.
Banka nám nechce bez poplatku posunout termín čerpání. Účtují si jednorázový poplatek 2000 Kč + 0,3% ze zbývající částky k čerpání za každý měsíc- což je plná výše úvěru.
Po spojení s bankou navrhli i možnost čerpání HU před kolaudací, ke kterému je ale mimo jiné potřeba pojištění NEMOVITOSTI, které si jako "nemajitel" bytu nemohu zařídit. Při kontaktování developera ohledně potřebných dokumentů jsem dostala odpověď:
"Aktuálně jsme Vám schopni poskytnout pouze Prohlášení vlastníka rozestavěných jednotek + geometrický plán, který jsem již zasílala. Pokud tyto podklady bance nedostačují, doporučuji požádat banku o prodloužení čerpání např. do 31.7.2021, aby byla rezerva"
Prosím o jakoukoliv kloudnou radu, jak se vyhnout poplatku za posunutí čerpání hypotéky, či případně, zdali je sleva za prodlení stavby u developera vymahatelná.
Jsem mírně zoufalá, protože za to nemůže "nikdo", resp. "covid", ale platit máme my, kteří kvůli stejnému důvodu v současnosti nemají tak vysoké příjmy, jako ze svého "běžného" zaměstnání, navíc já od konce března nastupuji na mateřskou.
Předem moc děkuji