Podmínkou je, aby přijaté plnění bylo ke dni, kdy se stane plátcem, součástí jejího obchodního majetku. Na to nemůže mít vliv, jestli zásoby účtuje způsobem A nebo B, buď jí má (na skladu, namontovanou v autě, ...) nebo ji nemá (prodala, odvezla do sběru, ..). Technické zhodnocení je totéž v bledě modrém. Období nároku je 12 měsíců, bude-li plátcem např. od 4.9.2021 musí přijmou plnění (koupit auto) nejdříve 4.9.2020. Den registrace k DPH, den zápisu v TP ani den zařazení do užívání nejsou podstatné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 5. 2021 11:29
Pro odpočet při změně režimu platí, že ho lze uplatnit pro majetek/zásoby, které jsou ke dni změny v majetku firmy a zároveň byly pořízeny v předcházejících 12 měs. (u DM 60 měs. a zařazeny do užívání 12 měs.).
1) Během jara jsem objednal autobaterii, protože se objevily problémy se startováním, ale jak se oteplilo problémy se již neprojevily, takže baterie čeká na podzim, kdy to bude nevyhnutné. Předpokládám, že do té doby se firma stane plátcem DPH.
Pokud bych baterii zjednodušeně zaúčtoval do spotřeby mat. 501/321, tak předpokládám, že tím končí i nárok na odpočet při změně režimu, takže musím účtovat na sklad 112/321, při změně snížit hodnotu 343/112 a nakonec spotřebu 501/112, že?
2) V případě drobného technického zhodnocení (např. koupě tažného zařízení), kde je hodnota nižší než daňový limit a limit stanovený vnitřním předpisem (např. 30 tis.), se předpokládám postupuje analogicky k drobnému majetku, čili mám nárok na odpočet i když zaúčtuji rovnou 548/321. Pak by se DPH zřejmě účtovala do výnosů 343/648. "Snižovat" náklady 343/548 je asi blbost, že?
3) Pokud vozidlo bylo pořízeno na konci srpna a zařazeno do užívání 1.9. (zápis do TP), pak nárok na odpočet je možný nejdéle za mě září následujícího roku, při zaregistrování v jeho průběhu, že?
Děkuji.