Řešila jsem to samé nedávno a bohužel jsem zjistila, že u zaměstnance, který je vzat do vazby se se nejedná o neomluvenou absenci, ale jinou důležitou překážku v práci na straně zaměstnance, za kterou mu náleží náhrada mzdy a zaměstnavatel je povinen absenci omluvit i případě, že mu ji zaměstnanec doloží kdykoliv později. Pracovní poměr se může okamžitě zrušit až po případném odsouzení. viz článek "Vliv vazby a výkonu trestu odnětí svobody na pracovní poměr" z 6.3.2018
Omlouvám se, "nenáleží" , to byl překlep, já jen, že s ním nelze ukončit pracovní poměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 7. 2021 12:41
Dobrý den
můžete mi prosím někdo poradit jak postupovat v tomto případě: zaměstnanec nepřišel do práce už 3.den a nedal o sobě vědět.Po 3 dnech nám oznámil jeho kamarád že zaměstnanec byl zadržen policií.Nemůžu se nikde dočíst co bych měla jako personalistka dělat- dát mu neplac.volno,ale já oficiálně nevím jestli je opravdu zadržený a jestli bych měla obtelefonovávat policejní stanice a zjišťovat jestli je.A neměla by dát policie zaměstnavateli vědět že zdržela jeho zaměstnance?
Ještě jsem takový případ neměla a budu vděčná za každou radu.
Děkuju Pavla P.