Slovenský student - DPP nad Kč 10.000,-

• (neregistrovaný)

31. 8. 2021 16:29

Dobrý den,
    firma zaměstnala slovenského studenta na DPP, je registrovaný na ÚP, teď ale vychází odměna nad Kč 10.000,-. Nevíte prosím, jaké jsou povinnosti zaměstnavatele vůči ZP a OSSZ? Hledala jsem informace, ale nic jsem nenašla.
    Děkuji za info a zkušenosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 8. 2021 17:05

Kara1 (neregistrovaný)

On je registrovaný na ÚP na Slovensku nebo v ČR? Protože nevím jaké jsou podmínky na Slovensku, ale pokud při registraci na českém ÚP nemůže být zaměstnaný na DPP. Pokud je někdo v evidenci ÚP, může být zaměstnaný pouze v pracovním poměru nebo DPČ a jeho hrubý měsíční výdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy.
      Když pominu tu evidenci na ÚP, pak pro DPP platí toto: pokud výdělek na DPP přesáhne 10000 Kč, jsou z něj odvody SP a ZP. Tzn. přihlášení na sociálku i na zdravotní pojišťovnu. Na sociálku se přihlásí datem začátku DPP (i když k přesažení 10000 došlo až později). Na sociálce pak zůstává přihlášený až do skončení DPP, pak teprve se odhlásí a odešle ELDP (pojištěné budou pouze měsíce, ve kterých přesáhl 10000).
      Na ZP se přihlásí od 1. dne měsíce, ve kterém přesáhl 10000 Kč. Pokud příští měsíc nepřesáhne, tak ho zase zpětně odhlásíte posledním dnem toho měsíce, ve kterém přesáhl. Pokud přesáhne, necháte ho na ZP přihlášeného, dokud zase nepřesáhne. Pak ho teprve odhlásíte. Takže přihlašujete pouze za ty měsíce, ve kterých přesáhl (a zase odhlašujete, když pak nepřesáhne).
      Ale píšete, že je student a evidovaný na ÚP a ještě k tomu DPP ... to nejde dohromady.

• 31. 8. 2021 17:18

E. (neregistrovaný)

Jedná se o slovenského studenta - ohlašovací povinnost vůči ÚP je povinná dle zákona o zaměstnanosti.
      Můj dotaz se týká právě toho, že student je z EU.

• 31. 8. 2021 18:08

Kara1 (neregistrovaný)

Ajo, Vy jste měla na mysli, že firma ohlásila na ÚP, že zaměstnala Slováka (cizince), ne že on sám by byl registrován na ÚP jako uchazeč o zaměstnání. To jsem Vás špatně pochopila.
      Tak platí to, co jsem Vám napsala o přihlašování a odhlašování dohodářů.
      Pokud cizinec už zde v ČR byl někdy zaměstnaný a přihlášený na sociálce a zdrav.poj. (nejčastěji VZP), pak musíte na sociálce zjistit, pod jakým evidenčním číslem ho evidují (jednou přidělené číslo už mu zůstává v ČR napořád). Někdy nechávají Slovákům jejich rodné číslo, jindy jim přidělí jiné evidenční číslo - a pod tímto číslem, které Vám sdělí (tedy buď r.č. nebo EČP), byste udělala přihlášku na sociálku, vedla ELDP a pak odhlášení, až skončí. Pokud ještě v ČR pojištěný nebyl, pak udělejte přihlášení s jeho rodným číslem a pak mu ho buď sociálka nechá nebo přidělí EČP - to musíte zjistit, které číslo budete na sociál.poj. používat.
      Stejně tak na ZP - pokud už ho někdy měla ZP přihlášeného (to si u něj zjistěte, zda někdy měl českou kartičku ZP a z jaké pojišťovny), pak ZP přidělí vždy cizinci číslo pojištěnce (jiné než jeho rodné a jiné než EČP sociální) - a to mu zůstává napořád. V takovém případě byste pro přihlášení i odhlášení používala toto přidělené číslo. Pokud ještě v ČR nikdy u ZP nebyl, pak jako první přihlášení uděláte kódem E a uvedete jeho datum narození, před které uvedete písmeno M (jako muž) nebo Z (jako žena). A na dalším řádku kód G (jako že je student ). ZP mu přidělí nějaké číslo pojištěnce. A odhlášku, případně další přihlášení (už kódem P) a tak pořád dokola podle výše výdělků, už budete provádět s tímto přiděleným číslem pojištěnce (to písmeno už tam přidávat nebudete).
      Srážet SP i ZP budete ze skutečně dosaženého výdělku (v případě výdělku nad 10000).

• 1. 9. 2021 9:41

E. (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji. Ta přidělená EČP a číslo pojištěnce sdělí jen tomu pojištěnci nebo i firmě? Z Vaší odpovědi jsem pochopila, že si to budu muset u zaměstnance zjistit sama nebo obvolat OSSZ a VZP.
      Díky a pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).