Pokud vás zaměstnavatel již nechce zaměstnat, pak máte nárok na odstupné. Buď vám dá výpověď nebo vám navrhne rozvázání pracovního poměru dohodou. V obou případech bych si ohlídala, aby bylo ve výpovědi či dohodě uvedeno, že máte nárok na odstupné nebo že s vámi zaměstnavatel ukončuje pracovní poměr pro nadbytečnost.
Nárok na odstupné není založen na tom, že zaměstnavatel někdo někoho nechce. Musí být ROZHODNUTO o organizační změně, v důsledku které se stane nadbytečnou = musí být zde dána příčinná souvislost. Okolnost, že pracovní místo, které zastávala, je obsazeno, ještě nic neznamená. Na druhou stranu - pokud bude mít třeba v dohodě nárok na odstupné zakotven, ale uvedené rozhodnutí bude absentovat, žádné odstupné nevysoudí, vždy rozhoduje fakticky stav.
Nesolidní zaměstnavatel jí do dohody napíše cokoliv a pak si ji u soudu vychutná. Pokud vůbec na něj bude mít sílu a peníze.
V prac. smlouvě mám - účetní a ta už tam je a pro 2 tam není práce. Výpověď pro nadbytečnost také nemůžu dostat, protože místo se neruší. Jediné řešení je dohoda o ukončení prac. poměru a tu já nejsem povinna podepsat. Podepsala bych ji jen pod podmínkou smluvené odměny. Přece nemůžu být bitá za to, že zaměstnavatel zaměstnal 2 účetní na jedno místo.
Paní Aion, vy to umíte tak krásně napsat, což já neumím. Já jsem jen stará, unavená mzdovka a píši pouze svými slovy. Chtěla jsem jen tazatelce říci, že vyhodit bez odstupného ji zaměstnavatel nemůže, pokud si to ohlídá. To, že musí být rozhodnuto o organizační změně vím, taky to tak provádíme. Ale to je myslím si věc zaměstnavatele, ne tazatelky.
Víte co? Počkejte, až co zaměstnavatel. Jestli on sám navrhne dohodu o ukončení z důvodu nadbytečnosti nebo Vám dá z téhož důvodu výpověď, budete mít nárok na nejméně 3měsíční odstupné. A jak on si to zúřaduje (rozhodne o org. změně), nechte na něm. Podpora nebude krácená, ale její výplata se odsune o 3 měsíce. Pokud Vás bude tlačit do dohody bez uvedení důvodu z jeho strany, tj. bez odstupného s tím, že o nadbytečnost nejde, a Vy budete ochotná skončit, pak si vymiňte tu odměnu (z té jsou odvody, není to odstupné). A do dohody o skončení uveďte důvod - péče o dítě. Podpora pak nebude zkrácená. A protože nejde o odstupné, nebude ani odsunutá.
A co jí teda konkrétně radíte, aby teď udělala a nečekala jako ovce? Ona se má vrátit v prosinci do práce. Pokud ji zaměstnavatel nechce nebo nemůže zaměstnat, je na něm, aby se ozval a něco jí navrhl. Když je na RD, tak teď by jí vlastně tu výpověď ani dát nemohl, i když o nadbytečnost skutečně půjde.
Co se týká té dohody z důvodu nadbytečnosti, tak v ní bývá napsáno např. "dle rozhodnutí zaměstnavatele se stal zaměstnanec nadbytečným od... " nebo "zaměstnavatel rozhodl o organizační změně tak a tak..."., a obě strany se dohodly na ukončení..... ".
Tak to je snad zcela jasné, že odstupné náleží a že by spor vyhrála, kdyby ho nezúčtoval, ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 9. 2021 9:23
Dobrý den, mám na Vás zkušené dotaz. Jsem na rodičovské dovolené, 12/2021 jsem se měla vrátit do práce, ale bylo mi řešeno, že se se mnou již nepočítá, že moje místo je obsazené. Teď čekám na telefonát, abych se dozvěděla, jak bude probíhat moje ukončení u firmy. Něco jsem si o tom zjišťovala, výpověď ze strany zaměstnavatele bych dostat neměla, nejsem nadbytečná. Pokud dostanu na podepsání ukončení prac. poměru dohodou, byla bych sama proti sobě, kdyby nechtěla odměnu, je to tak, mám na ni nárok?