Dobrý den,
u zaměstnanců, kteří mají další pracovní poměr na pracovní smlouvu někde jinde zadávám jako první pracovní poměr, protože u nás má pouze jeden. Pokud má více pracovních poměrů přímo u nás, pak mám zadáno první pracovní poměr, u dalšího druhý pracovní poměr u téhož zaměstnavatele,... (formulace je jiná zřejmě z důvodu jiného programu), daň bych dala zálohovou, slevu na dani a děti pouze v případě, že mi od druhého zaměstnavatele donese potvrzení, že neuplatňuje slevu tam (nelze na více místech) + potvrzení, že děti neuplatňuje manželka.
Pouze podepsané prohlášení by mi nestačilo, protože pokud zaměstnanec podepíše prohlášení v jednom měsíci na dvou místech tak z toho budete mít problémy jen vy a nikoliv zaměstnanec = osobní zkušenost :((.
Zápočtový list se slevou na dani nesouvisí, pouze má vliv na prokázání praxe v předešlých zaměstnáních.
Jenom doplním, že prohlášení je možné podepsat v jednom měsíci u dvou zaměstnavatelů, ale musí to být postupně za sebou, nikoliv souběžně. Např. u prvního do 10.9. a u druhého od 11.9. V takovém případě slevu uplatní ten první a druhý zaměstnavatel až od příštího měsíce.
Ať vám napíše, jestli má nějaké exekuce, když ještě nemá zápočtový list.
Pro jaju
Pouze podepsané prohlášení by mi nestačilo, protože pokud zaměstnanec podepíše prohlášení v jednom měsíci na dvou místech tak z toho budete mít problémy jen vy a nikoliv zaměstnanec
Pokud prohlášení podepíše a uvede, že jinde nemá podepsané, pak musíte slevu na poplatníka poskytnout ať už máte jakoukoliv zkušenost. Je zde vhodné zaměstnanci vysvětlit, že i když nepracuje, tak podepsané prohlášení u druhého zaměstnavatele je stále platné, ale může u druhého zaměstnavatele ukončit podpis prohlášení.
Zápočtový list se slevou na dani nesouvisí, pouze má vliv na prokázání praxe v předešlých zaměstnáních.
Hlavně má vliv na existující exekuce a osobní bankrot. Bez zápočtového listu se zaměstnavatel nemusí o exekucích dozvědět.
Děkuji moc za pomoc a rady. Ještě se zeptám zápočtový list se výdává pouze u ukončení zaměstnání, donese ho až ukončí poměr. Mám nějakou jinou cestu jak se dozvědět, zda má exekuce? Mám od něj vyplněný osobní dotazník, který podepsal a exekuce v něm neuvedl. A jak postupovat, když je manželka na rodičovské a děti neuplatňuje i tak musí manželka donést potvrzení? Nemusí být vždy zaměstnaná. Předem děkuji.
Ano, "Potvrzení o zaměstnání" nedostane dřív, než skončí PP. Pokud neuvedl žádné exekuce, tak se s tím spokojíte. Jestliže je manželka na rodičovské dovolené, tak má zaměstnavatele a máte tudíž povinnost požadovat jeho "Potvrzení o neuplatnění daňového zvýhodnění". Nemá-li zaměstnavatele, chtěla jsem vždycky její čestné prohlášení, ale zákon to neukládá. Názory se na to různí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 9. 2021 12:27
Dobrý den, z důvodu naprostého nedostatku lidí jsem přijmuli zaměstnance, který má ještě u jiného zaměstnavatele HPP a nemá ho ukončený. Zádávám ho právě do PC a chci si ověřit zda správěn nastavím u Druh činnosti pro OSSZ: druhý souběžný pracovní poměr, Způsob zdanění: dle příjmu daň srážková nebo zálohová. Bude mít příjem min. 25tis. hrubého. Odpočitatelnou položku na poplatníka a děti mu můžu dát až podepíše prohlášení a donese zápočtový list? Předem moc děkuji za radu a kontrolu.