Souběh zahraničního a tuzemského stravného

• (neregistrovaný)

9. 9. 2021 16:19

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda v případě, že zaměstnanec stráví na tuzemské cestě 7,5 hodiny a na zahraniční cestě 16,5 hod ve stejný den, zda mu vzniká nárok na tuzemské stravné a současně na dvoutřetinové zahraniční stravné.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2021 11:35

KK (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď. Takže se teoreticky může stát, že vznikne nárok na tuzemské stravné a současně zahraniční stravné v plné sazbě, a zaměstnavatel tak přispívá na 4 jídla charakteru snídaně, oběd, večeře?

• 10. 9. 2021 13:28

Aion (neregistrovaný)

Vy jste asi nečetla zákoník práce.
      Přicházejí v úvahu tyto možnosti:
      - Doba strávená v zahraničí déle než 18 hodin = základní sazba
      - Doba strávená v zahraničí déle než 12 hodin, nejvýše 18 hodin = 2/3 základní sazby
      - Doba strávená v zahraničí 12 hodin a méně, nejméně 1 hodinu = 1/3 základní sazby
      - Doba strávená v zahraničí méně 1 hodinu = zahraniční stravné nenáleží
      - Doba strávená v zahraničí více než 5 hodin, pokud zaměstnanci náleží tuzemské stravné (tj. PC trvala území ČR nejméně 5 hodin) = 1/3 základní sazby + tuzemské stravné podle délky PC v ČR,

takže 2/3 základní sazby zahraničního stravného + tuzemské stravné - ZP tuto možnost neupravuje (ani nemůže, den má 24 hodin).

Zde řešíme výši stravného, nikoliv počet jídel, na které zaměstnavatel přispívá. Počet jídel má vazbu na krácení stravného, ale o tom řeč nebyla.

• 10. 9. 2021 14:12

(neregistrovaný)

MPSV v odpovědích na dotazy k §170 odst.3 ZP...."Pro vznik práva na zahraniční stravné v dalších časových pásmech, tedy 2/3 základní sazby v případě, že zaměstnanec stráví v zahranicí více než 12 hodin, nejvýše 18 hodin, nebo ve výši základní sazby v případě, že stráví v zahraničí déle než 18 hodin, již skutečnost, zda vzniklo zaměstnanci právo na stravné za dobu na území České republiky, vliv nemá---
      Pokud tedy je nárok na stravné v ČR pak náleží nahraniční stravné dle MPSV takto:
      - nebyl déle než 5 hodin v zahraničí, zahraniční stravné nepřísluší
      - byl déle než 5 hodin až 12 hodin, současně přísluší zahraniční stravné ve výši 1/3 zákl.s.
      - byl déle než 12 hodin až 18 hodin, současně přísluší stravné ve výši 2/3 zákl.sazby
      - byl déle něž 18 hodin, současné přísluší stravné ve výši základní sazby

• 10. 9. 2021 10:04

Radka (neregistrovaný)

Měla jsem podobný problém. Postupovala jsem takto:
      Nárok na zahraniční stravné je už od 1 hodiny strávené za hranicemi.
      Pokud cesta v ČR před přechodem hranice trvala více jak 5 hodin, je nárok jak na tuzemské stravné., tak i zahraniční.
      Na cestovním příkaze jsem tedy měla uvedené částky jak v Kč (např. 91,- Kč stravné, jízdenka 82,- Kč) + stravné v zahraničí (podle délky a země do které cestoval) 33,4 eur.
      Pak záleží z jaké pokladny budete cestovní příkaz vyplácet. Já měla valutovou pokladnu, proto jsem na cestovní příkaz uvedla, že zaměstnanec žádá o výplatu v eur.
      Kč jsem převedla na eura a vyplatila ale postup jde provést i opačně, tedy převést na Kč.
      Postupovala jsem takto podle rady auditora.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).