Vy jste asi nečetla zákoník práce.
Přicházejí v úvahu tyto možnosti:
- Doba strávená v zahraničí déle než 18 hodin = základní sazba
- Doba strávená v zahraničí déle než 12 hodin, nejvýše 18 hodin = 2/3 základní sazby
- Doba strávená v zahraničí 12 hodin a méně, nejméně 1 hodinu = 1/3 základní sazby
- Doba strávená v zahraničí méně 1 hodinu = zahraniční stravné nenáleží
- Doba strávená v zahraničí více než 5 hodin, pokud zaměstnanci náleží tuzemské stravné (tj. PC trvala území ČR nejméně 5 hodin) = 1/3 základní sazby + tuzemské stravné podle délky PC v ČR,
takže 2/3 základní sazby zahraničního stravného + tuzemské stravné - ZP tuto možnost neupravuje (ani nemůže, den má 24 hodin).
Zde řešíme výši stravného, nikoliv počet jídel, na které zaměstnavatel přispívá. Počet jídel má vazbu na krácení stravného, ale o tom řeč nebyla.
MPSV v odpovědích na dotazy k §170 odst.3 ZP...."Pro vznik práva na zahraniční stravné v dalších časových pásmech, tedy 2/3 základní sazby v případě, že zaměstnanec stráví v zahranicí více než 12 hodin, nejvýše 18 hodin, nebo ve výši základní sazby v případě, že stráví v zahraničí déle než 18 hodin, již skutečnost, zda vzniklo zaměstnanci právo na stravné za dobu na území České republiky, vliv nemá---
Pokud tedy je nárok na stravné v ČR pak náleží nahraniční stravné dle MPSV takto:
- nebyl déle než 5 hodin v zahraničí, zahraniční stravné nepřísluší
- byl déle než 5 hodin až 12 hodin, současně přísluší zahraniční stravné ve výši 1/3 zákl.s.
- byl déle než 12 hodin až 18 hodin, současně přísluší stravné ve výši 2/3 zákl.sazby
- byl déle něž 18 hodin, současné přísluší stravné ve výši základní sazby
Měla jsem podobný problém. Postupovala jsem takto:
Nárok na zahraniční stravné je už od 1 hodiny strávené za hranicemi.
Pokud cesta v ČR před přechodem hranice trvala více jak 5 hodin, je nárok jak na tuzemské stravné., tak i zahraniční.
Na cestovním příkaze jsem tedy měla uvedené částky jak v Kč (např. 91,- Kč stravné, jízdenka 82,- Kč) + stravné v zahraničí (podle délky a země do které cestoval) 33,4 eur.
Pak záleží z jaké pokladny budete cestovní příkaz vyplácet. Já měla valutovou pokladnu, proto jsem na cestovní příkaz uvedla, že zaměstnanec žádá o výplatu v eur.
Kč jsem převedla na eura a vyplatila ale postup jde provést i opačně, tedy převést na Kč.
Postupovala jsem takto podle rady auditora.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 9. 2021 16:19
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda v případě, že zaměstnanec stráví na tuzemské cestě 7,5 hodiny a na zahraniční cestě 16,5 hod ve stejný den, zda mu vzniká nárok na tuzemské stravné a současně na dvoutřetinové zahraniční stravné.
Děkuji