Dobrý den, také jsme v poslední době řešili.... Prohledala jsem půl internetu.... a dobře vysvětleno je zde:
"Fakturuju službu zahraničnímu partnerovi (třetí země). Má být faktura s DPH nebo bez?
Na takto položenou otázku není jednoznačná odpověď. Pravidla, která předepisuje zákon o DPH jsou následující:
Příklad: Jako plátce DPH poskytuji právní služby švýcarské firmě (neregistrované v ČR). Jednání proběhlo v ČR. Příjemce je osobou povinnou k dani, právní služby jsou ve výjimkách. Místo plnění je určeno ve Švýcarsku, nepodléhá tuzemské DPH.
Zabývejme se nyní jen osobami povinnými k dani (podnikateli).
Základním pravidlem pro určení místa plnění je ustanovení § 9 zákona o DPH (dále už jen ZDPH), podle kterého se místo zdanitelného plnění určuje dle sídla příjemce služby. Podle základního pravidla by bylo místem plnění Švýcarsko a služba by nebyla předmětem české DPH.
Pak je ale potřeba projít výjimky ze základního pravidla, které jsou dále (§ 9a - § 10i ZDPH). A hned první, uvedená v § 9a se dost možná vztahuje na Vaši situaci.
Lze předpokládat, že pokud se partneři sešli k právnímu jednání v ČR, byla zde služba i užita? Možná ano, ale ne nezbytně. Další věci, které je třeba vyhodnotit, je čeho se právní služby týkaly. Týkaly se obchodních transakcí v ČR a vztahů s českými institucemi? Nebo bylo poradenství od českého právníka zaměřené na zahraniční (mimočeské aktivity švýcarské firmy?
Tyto skutečnosti je třeba uvážit a vyhodnotit.
Zdroje:
Zákon o DPH
https://www.businessinfo.cz/…ni/"
Dle výše uvedeného mi vychází, že v případě poskytnutí služby OSOBĚ POVINNÉ K DANI, která má sídlo nebo provozovnu ve třetí zemi A KTERÁ JE PLÁTCEM a je jí poskytnuta služba podle § 9/1 (tzn. ne z výjimek v zákoně dle uvedených ale "klasické" služby), ale je jejich "spotřeba" na území ČR, fakturujete s daní. Místem plnění je tuzemsko.....
Není uvedeno, že by musel být plátcem v tuzemsku.... Pokud by byl registrovaný k DPH v tuzemsku, tak neřeším žádné třetí země, ale vystupuje jako "tuzemec".....
Myslím, že § 9a ZDPH ošetřuje případy, kdy je osoba povinná k dani se sídlem či provozovnou ve třetí zemi plátcem DPH v tuzemsku. Její případné plátcovství ve třetí zemi nehraje žádnou roli. Některé země ani DPH nemají.
Kopíruji část článku, ve kterém je to dle mého názoru vysvětleno lépe:
Místo plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani, která má sídlo nebo provozovnu ve třetí zemi a je plátcem v tuzemsku a k využití služby dochází v tuzemsku (§ 9a ZDPH)
Za místo plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani, která má sídlo nebo provozovnu ve třetí zemi (tj. mimo území EU) a která je plátcem v tuzemsku, s výjimkou poskytnutí služby osvobozené od daně, se považuje tuzemsko, pokud je místo plnění stanoveno podle § 9 odst. 1 ZDPH ve třetí zemi a ke skutečnému užití nebo spotřebě dochází v tuzemsku.
Příklad
Tuzemský plátce poskytuje reklamní službu osobě povinné k dani se sídlem v USA, která je současně v tuzemsku registrována jako plátce. Reklamní panel je umístěn v obchodním centru, které se nachází v Praze. Vzhledem k tomu, že ke skutečnému užití služby dochází v tuzemsku a příjemce služby má registraci k DPH v tuzemsku, uplatní se speciální pravidlo pro určení místa plnění dle § 9a ZDPH a místo plnění se bude nacházet v tuzemsku. Plátce plnění uvede na řádek 1 přiznání a rovněž do kontrolního hlášení do oddílu A.4., pokud bude hodnota plnění nad 10 000 Kč, v opačném případě do oddílu A.5.
V případě, že by příjemce reklamní služby v tuzemsku registrován k dani z přidané hodnoty nebyl, místo plnění by se vyhodnotilo dle obecného pravidla (§ 9 odst. 1 ZDPH) a bylo by tedy v závislosti na usídlení příjemce služby v USA.
Z adresy: https://www.madati.cz/info/delfindphtxt.asp?cd=254&typ=r&levelid=MISTO_PLNENI_SLUZBY.HTM
Já jsem o tom hodně přemýšlela a myslím si, že by služba byla s DPH jen pokud by firma sídlící ve 3. zemi byla v ČR registrovaná k DPH.
Vycházím z definice "Plátce"
Ale mám z toho taky zamotanou hlavu.
Plátci
§ 6
(1) Plátcem se stane osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, jejíž obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 1000000 Kč, s výjimkou osoby, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 11. 2021 15:31
Dobrý den,
nevíte někdo na jaké případy by se vztahoval paragraf 9a zákona o DPH?
Původně jsem si myslela, že se to týká plnění za služby pro 3. země, které byly poskytnuty v tuzemsku, ale zarazilo mne to znění "a která je plátcem".
Děkuji za odpovědi.
Kamila
9a
Místo plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani, která má sídlo nebo provozovnu ve třetí zemi
Za místo plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani, která má sídlo nebo provozovnu ve třetí zemi a která je plátcem, s výjimkou poskytnutí služby osvobozeného od daně, se považuje tuzemsko, pokud
a) je místo plnění stanoveno podle § 9 odst. 1 ve třetí zemi a
b) ke skutečnému užití nebo spotřebě dochází v tuzemsku.