Hlavní navigace

Nárok na podporu v nezaměstnanosti, vedlejší/hlavní živnost

  • 5. 1. 2022 12:36

    Zdravím, prosím Vás o radu ohledně následujíciho:

    Ke konci června minulého roku jsem rozvázal pracovní poměr, při kterém jsem provozoval vedlejší živnost. Následně jsem ji převedl od července na hlavní živnost a platil si zálohy na soc. a zdrav. pojištění.
    Živnost jsem přerušil ke konci října a registroval se na ÚP.
    Zde jsem doložil veškeré potřebné dokumenty ze zaměstnání a o přerušení podnikání.
    Bylo mi řečeno, že i když jsem pracoval několik let tak se výše podpory musí stejně počítat z poslední činnosti, i kdyby trvala třeba jen týden..
    Tudíž je potřeba doložit ještě "výši vyměřovacího základu osvč".
    Na OSSZ mi bylo sděleno, že bude k tomuto potřeba podat nejprve "přihlášku k účasti na důchodovém pojištění OSVČ". Jinak nelze z toho roku (před podáním přehledu v tomto roce) vyměřovací základ určit a pro ÚP jsem pak jako neplátce záloh na pojištění a tudíž bez nároku na podporu..
    Údajně však pro mě tato varianta může být nevýhodná, dle paní z OSSZ budu muset něco doplácet i za dobu roku kdy vyla živnist jako vedlejší..
    Vesměs se ptám, jestli v takovém případě (při podání přihlášky) budu opravdu platit něco navíc, než kdybych klasicky podal daňové přiznání a přehled v tomto roce.
    Je to taková netypická situace, ale byl bych nerad, kdyby se mi to ne výsledku nevyplatilo. Výše podpory na ÚP bude totiž v tomto případě stejně trochu žalostná, ale každá koruna se hodí.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).