Moc děkuji za odpověď. Ale právě proto, že jsem si ho četla několikrát a vůbec jsem z něj nevyčetla, že by v době smrti musel pracovat a mít plánovanou směnu. Přišlo mi to všeobecné... viz.citace ze ZP § 328 odst.1
"Peněžitá práva zaměstnance jeho smrtí nezanikají. Do výše odpovídající trojnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku přecházejí mzdová a platová práva z pracovněprávního vztahu uvedeného v § 3 větě druhé postupně na jeho manžela, děti a rodiče, jestliže s ním žili v době smrti ve společné domácnosti; předmětem dědictví se stávají, není-li těchto osob."
Setkávám se s touto situací prvně a doufám, že zase dlouho řešit nebudu muset.
Takže jste přesvědčena, že pokud smrt nastala mimo pracovní dobu nebo mimo pracoviště, tak se § 328 ZP řešit nemusí a stačí ukončit pracovní poměr k datu úmrtí?
Předem děkuji za reakci.
Ten § 328 jenom říká, že zaměstnavatel si nevyplacenou mzdu nemůže nechat, protože peněžitá práva zaměstnance smrtí nezanikají.
Spočítáte mzdu a nevybranou dovolenou a porovnáte s trojnásobkem průměrného výdělku. Bude-li výplata menší, můžete vyplatit manželce. Kdyby byla větší, manželce dáte trojnásobek a zbytek přihlásíte u notáře do dědictví.
Je úplně jedno, jestli zemřel v práci nebo v nemocnici nebo doma. Pracovní úraz by byl jiná kapitola, tím se nestresujte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 2. 2022 13:21
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec přišel na směnu v předstihu, stihl se převléknout a odejít na toaletu, kde zemřel, našel ho zaměstnavatel ještě před rozvrženou pracovní dobou. Pracovní doba mu tedy ještě nezačala. Jak má danou situaci řešit zaměstnavatel? V tomto případě nešlo o pracovní úraz, smrt zatím bez příčiny, čeká se na pitvu.
Nyní budeme muset řešit výplatu za únor v jehož průběhu zemřel. Zúčtuji mu odpracovanou dobu před smrtí včetně nevyčerpané dovolené.
Vztahuje se na něj § 328 odst.1) zákoníku práce? Musí být za únor vyplaceno navíc ještě 3násobek průměrného měsíčního výdělku a vyplaceno manželce, se kterou žil ve společné domácnosti, nejlépe v hotovosti?
Je §328 vázán na pracovní úraz a nebo je všeobecný pro všechna úmrtí týkající se zaměstnanců a musí ho hradit zaměstnavatel i pokud by zaměstnanec zemřel mimo pracoviště a nebyl by v souvislosti s pracovním úrazem?
Předem děkuji za všechny reakce. S takovou situací jsem se ještě nesetkala a zatím tápu.