Mám takový případ - osvč, vedlejší činnost - zahájil v prosinci, kdy si koupil auto do podnikání. Příjmy má až od ledna. Pravděpodobně bude uplatňovat příští rok výdaje paušálem. Teď si nejsem jistá, když by dal auto do skutečných výdajů (2021), tedy by měl ztrátu, tak letos (2022) by při výdajích paušálem musel dodaňovat?
Tedy nejlépe auto nechat v majetku, ale nic neuplatňovat.... snad to píšu srozumitelně,
nějak jsem se do toho zamotala.. (jinak má závislou činnost)
Děkuji za pomoc
Podle jakého ustanovení zákona by měl něco dodaňovat ? Pokud si pořídil auto do OM, může uplatnit odpis, pokud bude uplatňovat výdaje % z příjmů, nebude mít OM, v těch výdajích budou i odpisy. Vzniklou ztrátu může uplatnit v dalších letech v DP.
Děkuji Vám. Já si nejsem jistá, když bude mít jeden rok skutečné výdaje a další rok uplatní paušální výdaje. Protože teď bude ve ztrátě díky skutečným výdajům ?? Asi to komplikuju
víc, než to asi je ... Děkuji za vysvětlení
Prosím ještě jednou se zeptám. Pochopila jsem, že OM nemůže mít při upl. paušálních výdajů (§4, odst.4). Ale když ho dám do výdajů, tak bude ztráta, bude v OM a příští rok můžu klidně uplatnit výdaje paušálem bez problémů? Tady se tedy jedná i o OM, ale mate mě, zda to tak můžu udělat...
Děkuji moc
Když si ho koupil a uplatňoval skutečné výdaje, potom přece měl OM a ¨mohl uplatnit odpis. Pokud přejde na % nebude mít OM a odpisy neuplatní neboť jsou v těch % výdajích... co je na tom k nepochopení ? Jak musí upravit základ daně při přechodu na % najdete v §23/8 ZDP.
9. 3. 2022 12:23
Mám takový případ - osvč, vedlejší činnost - zahájil v prosinci, kdy si koupil auto do podnikání. Příjmy má až od ledna. Pravděpodobně bude uplatňovat příští rok výdaje paušálem. Teď si nejsem jistá, když by dal auto do skutečných výdajů (2021), tedy by měl ztrátu, tak letos (2022) by při výdajích paušálem musel dodaňovat?
Tedy nejlépe auto nechat v majetku, ale nic neuplatňovat.... snad to píšu srozumitelně,
nějak jsem se do toho zamotala.. (jinak má závislou činnost)
Děkuji za pomoc