DPČ a daňová sleva na děti

• 10. 3. 2022 20:19

Dobrý den,

co je pravdy na tom, že když si nevydělám šestinásobku minimální mzdy za rok, budu muset slevu na děti vracet?

V práci na DPČ jsem podepsala slevu na děti. Brala jsem zatím jednu výplatu. Za rok si určitě nevydělám 97200,- (6x min. mzda), protože jsem v evidenci na ÚP, tedy nesmím přesáhnout výdělek 8000,-, aby mi stát platil zdravotní pojištění.

Budu mít povinnost pak slevu vracet?
    Je řešením zajít za účetní a "stornovat" podepsané daňové prohlášení? Lze to vůbec zpětně zrušit?

Děkuji,
    Baniová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2022 21:27

Líba

Minimální mzda je 16.200,- Kč. Při evidenci na ÚP si můžete vydělat měsíčně maximálně polovinu minimální mzdy, tj. 8.100,- Kč. Daňové zvýhodnění na dítě uplatnit můžete, ale na vyplacení měsíčního bonusu je nárok jedině v případě, že vyděláte v měsíci alespoň polovinu minimální mzdy, tj. 8.100,- Kč.

Na roční bonus je sice nárok tak, jak píšete (aspoň 97.200,- Kč), ale pokud nebudete podávat daňové přiznání, tak byste bonus, vyplacený měsíčně, vracet nemusela. Pokud nemáte nějaký jiný důvod podávat daňové přiznání, tak při podepsaném prohlášení poplatníka povinnost podat DP nemáte.

Pokud není nikdo jiný, kdo by daňové zvýhodnění na dítě mohl uplatnit, nechte prohlášení poplatníka tak, jak je. Jestli si manžel nebo otec dítěte může dítě uplatnit, zrušte jenom toto, ale prohlášení nechte podepsané, abyste měla slevu na poplatníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).