Přehledy SP a ZP-rozdíl

• 18. 3. 2022 8:00

dobrý den, prosím o vyjasnění:dočetla jsem se, že do přehledu OSSZ se počítá pojistné ze ZD, ale u ZP se počítá pojistné z rozdílu příjmů a výdajů - znamená to, že se u zdravotní pojištění nezapočítává odpis z majetku jako výdaj? moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2022 11:05

bez přezdívky

Pobavila jste :-), už jsem nahlédla, ale asi jsem to chybně původně pochopila, vztahuje se to totiž k převodu skutečných výdajů na výdaje procentem, tak jsem se lekla a když jsem rychle nedohledala odpověď, napadlo mě poslat dotaz. Moc děkuji.
      A tady je ta citace, která mě rozhodila:
      Přechod na výdaje paušálem
      Pokud jsme zatím uplatňovali výdaje podle skutečnosti pomocí daňové evidence a nyní chceme uplatňovat paušální výdaje procentem z příjmů, upravíme základ daně předešlého roku. Většinou to provedeme dodatečným daňovým přiznáním, které vyplníme celé znovu, k tomu navíc oddíl 6 a tabulku E. Povinné úpravy základu daně uvádí § 23 odst. 8 písm. b) zákona o daních z příjmů – je to tam dost nepřehledně, musíme ten odstavec přečíst opravdu celý.
      Jestliže změníme daňový základ, podáme i opravný přehled příjmů na OSSZ, neboť sociální pojištění se počítá z daňového základu. Opravný přehled pro zdravotní pojištění nepodáváme, neboť pojistné se počítá z rozdílu příjmů a výdajů. Údaje v přehledu pro zdravotní pojišťovnu tak mohou po několik let být odlišné od údajů, které uvedeme do daňového přiznání."

• 18. 3. 2022 12:07

vladík

Pokud neupravujete základ daně dle §23, potom je základ daně = příjmy - výdaje (odpisy jsou běžný provozní výdaj )... takže vás se to netýká.

• 18. 3. 2022 12:24

m..

to, co jste se dočetla, platilo v minulých letech - do SP šel základ daně, ale do ZP rozdíl mezi příjmy a výdaji. Za rok 2021 se i ZP počítá ze základu daně.
      S odpisy majetku to ovšem nesouvisí a nikdy nesouviselo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).