Hlavní navigace

Výroba mýdel

  • (neregistrovaný)

    10. 4. 2013 8:15

    Chtěla jsem se zeptat, jakými hygienickými předpisy se musím řídit při výrobě mýdla .Mydlovou hmotu si nebudu vyrábět sama budu kupovat prostřednictvím specializovaného eshopu tak též i barvy a vůně atesty stejně tak. Nejspíš musím mít i nějakou dílnu?A co musí být uvedeno na obalu mýdla?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2013 17:52

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pro výrobu mýdla je vyžadována živnost volná v oboru "Výroba chemických látek, vláken a přípravků a kosmetických prostředků", pro kterou není vyžadována žádná speciální kvalifikace. Živnost Vám vyřídí po ohlášení na kterémkoliv živnostenském úřadu nebo bezplatně online zde.

      Specifické povinnosti Vám vzniknou při uvádění kosmetických výrobků do oběhu na trh. Pro tento účel je třeba provést zhodnocení bezpečnosti kosmetického prostředku pro zdraví fyzických osob, které může provádět pouze fyzická osoba, která má ukončené vysokoškolské vzdělání v oblasti lékařství, farmacie nebo chemie nebo v příbuzných oborech a zaměření na toxikologii a v rozsahu zkoušek stanoveném v § 29 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a v prováděcím předpise tohoto zákona. Oficiální seznam těchto osob neexistuje, ale můžete se obrátit například na Národní referenční centrum pro kosmetiku.

      Dále je třeba provést oznámení údajů vztahujících se ke kosmetickému prostředku Ministerstvu zdravotnictví před jeho prvním uvedením na trh. Toto oznámení provádí výrobce nebo dovozce po předchozí registraci v registračním systému KOPR. Podrobné informace jsou na internetové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR.

      Všechny kosmetické přípravky, které budou po 11. 7. 2013 na trhu Evropské unie, musí být dále registrovány v evropském notifikačním portálu CPNP. Postup je jednotný v rámci celé EU. Notifikaci do CPNP je možno již provést (pokud provedete notifikaci do CPNP, nemusíte provádět notifikaci v KOPR). Manuál, včetně odkazů naleznete zde.

      Pro provozovnu na výrobu kosmetiky je vyžadováno, aby byla pro tento účel zkolaudována stavebním úřadem a vlastník objektu s takovým užíváním souhlasí. Pokud kolaudace není, je možné požádat na stavebním úřadě o změnu účelu užívání stavby, stavební úřad Vám současně sdělí, které podklady pro změnu stavby bude vyžadovat. Oznámení o zřízení provozovny se poté provádí na živnostenském úřadě.

      Na obalu musí být uvedeny následující údaje:
      - název firmy výrobce a jeho sídlo/trvalé bydliště,
      - země původu kosmetického prostředku,
      - obsah výrobku udaný hmotností (g) nebo objemem (ml),
      - datum minimální trvanlivosti,
      - zvláštní opatření, která je nutno dodržovat při použití nebo uschovávání kosmetického prostředku,
      - výrobní šarže,
      - látky syntetického nebo přírodního původu použité ve složení kosmetického prostředku.

      S ohledem na komplexnost problematiky uvádění kosmetických výrobků na trh doporučuji v případě realizace záměru uvedené podmínky podrobněji probrat ještě na příslušné hygienické stanici.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).