Jestliže prohlášení poplatníka u zaměstnavatele podepíšete, budete mít z DPP daň zálohovou, pokryje vám ji měsíční sleva na poplatníka a po skončení roku máte povinnost tento příjem do svého DP zahrnout.
Jestliže prohlášení nepodepíšete, z DPP vám bude strhávána daň srážková, kterou do DP dát můžete, ale nemusíte. Pokud jako OSVČ využijete celé slevy, není v tom rozdíl. Jestliže byste slevy v DP nedočerpal, je výhodnější DPP do přiznání zahrnout.
Bez ohledu na to, jestli se rozhodnete podepsat prohlášení poplatníka, zaměstnavatele požádejte po skončení roku o Potvrzení o zdanitelných příjmech. Jestliže podepíšete, bude to daň zálohová a do DP příjem zahrnout musíte. Při nepodepsaném to bude jiné potvrzení, daň srážková, ale jestli to do DP dobrovolně zahrnete, nemůžete udělat chybu. V daňovém přiznání se zaplacená srážková daň bude chovat jako záloha.
V DP budete mít příjem z podnikání (§ 7) a příjem ze závislé činnosti (§ 6). Od vypočítané daně odečtete slevy a případné zálohy, rozdíl zaplatíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2022 12:30
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s podáním daňového přiznání, pokud jsem student, mám OSVČ jako vedlejší činnost a mám práci na DPP do 10 tisíc měsíčně.
Z podnikání mám vyšší příjmy než z dohody. Je lepší si podat prohlášení k dani u dohody a nebo nepodepisovat, nechat si srazit 15% srážkovou daní a potom uvést už zdaněné příjmy v daňovém přiznání a uplatnit slevy na poplatníka a studenta? Děkuji.