Dobrý den, prosím o názory.
Máme vlastní jídelnu, do které od plátce DPH dovážíme obědy pro zaměstnance, kde je vydáváme.
Hodnota oběda je Kč 73,70 + 7,37 DPH, celkem s DPH 81,07.
Zaměstnanci platí 32,- Kč vč. DPH (29,09 + 2,91). Obědy jim prodáváme a toto DPH za prodané obědy odvádíme.
Z částky 73,70 si uplatňujeme 55%, tj. částka 40,53 Kč. Zbytek účtujeme na účet 528, tzn.: 527/321 40,53
335/321 29,09
528/321 4,08
343/321 7,37
Je to, prosím, správně, že si uplatňujeme CELÉ DPH z došlé faktury? Setkala jsem se i s názorem, že bychom DPH na vstupu měli krátit k té části, kterou máme na 528. Já to nemůžu nikde vyčíst, spíš naopak čtu názory, že zaměstnanci vykonávají ekonomickou činnost a nárok na DPH na vstupu je, když zaměstnancům obědy prodáváme (nerozhoduje za jakou cenu).
Můžete mi poradit? Nebo odkaz, kde by toto bylo vysloveně popsáno?
Děkuji... Šárka
30. 9. 2022 13:03
Dobrý den, prosím o názory.
Máme vlastní jídelnu, do které od plátce DPH dovážíme obědy pro zaměstnance, kde je vydáváme.
Hodnota oběda je Kč 73,70 + 7,37 DPH, celkem s DPH 81,07.
Zaměstnanci platí 32,- Kč vč. DPH (29,09 + 2,91). Obědy jim prodáváme a toto DPH za prodané obědy odvádíme.
Z částky 73,70 si uplatňujeme 55%, tj. částka 40,53 Kč. Zbytek účtujeme na účet 528, tzn.: 527/321 40,53
335/321 29,09
528/321 4,08
343/321 7,37
Je to, prosím, správně, že si uplatňujeme CELÉ DPH z došlé faktury? Setkala jsem se i s názorem, že bychom DPH na vstupu měli krátit k té části, kterou máme na 528. Já to nemůžu nikde vyčíst, spíš naopak čtu názory, že zaměstnanci vykonávají ekonomickou činnost a nárok na DPH na vstupu je, když zaměstnancům obědy prodáváme (nerozhoduje za jakou cenu).
Můžete mi poradit? Nebo odkaz, kde by toto bylo vysloveně popsáno?
Děkuji... Šárka