Hlavní navigace

Prodej osobního automobilu OSVČ (výdaje procentem, plátce DPH)

  • 8. 12. 2022 20:36

    Dobrý den,
    rád bych se vás zeptal na to, jak postupovat při prodeji osobního automobilu v případě OSVČ, plátce DPH, uplatňujícího v rámci DPFO výdaje procentem.
    Vozidlo bylo zakoupeno cca před 2,5 lety a byl nárokován odpočet DPH ve výši 100 %. V případě DPFO se s ohledem na uplatňování výdajů procentem nikde nákup nepromítl a pokud chápu správně, co jsem si nastudoval, tak tedy není z hlediska příjmovky v obchodním majetku.
    Nyní jsem automobil prodal (plátci DPH, jestli to má nějaký vliv na můj dotaz - existuje kupní smlouva a mnou vystavená faktura). V první řadě je mi tedy jasné, že prodej musí projít přes DPH, ale už tápu, do jakého řádku formuláře ho uvést, a to jak v DPH, tak KH. Bude to stejné jako v případě běžné podnikatelské činnosti (kdy ale nebude sedět úhrn ročních příjmů na DPFO), a nebo jsou na to nějaké speciální kolonky?
    Další nejasnost mám pak u DPFO, kde narážím na dva názory, a to, že by mělo být od daně osvobozeno (využívání dopravního prostředku více než 1 rok), a nebo že by se mělo uvést do ostatních příjmů (par. 10). V případě ostatních příjmů ale pak zase narážím na nejasnosti, co dát proti tomu jako výdaj (pořizovací hodnota vozu, aktuální hodnota vozu...).
    A poslední snad jen potvrzovací dotaz je, že naopak nákup nového vozu uplatním v DPH na ř. 47, že ano?
    Děkuji moc za případné odpovědi,
    Pavel

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).