Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
25. 1. 2023 11:52
Dobrý den,
následující situace - manželka, zaměstnaná a zároveň spolupracující osoba nastupuje na PPM.
PPM dostává jak ze zaměstnání tak ze samostatné činnosti.
Řeším, jestli spolupráci po dobu PPM přerušit, nebo jestli manželka může zůstat spolupracující osobou a jestli lze přerozdělit zisk i za měsíce na PPM.
1. Pokud spolupráci po dobu PPM přeruším budu moci převést pouze 6* 45000, místo 12*45000. Úřadům to musím oznamovat (jak přerušení tak pokračování). Zálohy na sociální z zdravotní se po dobu přerušení nebudou, tohle mi je celkem jasné.
2. Pokud spolupráci nechám jako vedlejší a po dobu PPM nebudu převádět zisk, tzn. zisk bude opět poloviční. Zálohy na sociální i zdravotní se platí podle přehledu z minulého roku (protože plátce pojištění je stát). Jsou nějaké minimální zálohy na měsíce, kdy je na PPM? Jde mi o to jestli sociální a zdravotní ze skutečného zisku bude menší než tyto minimální zálohy tak přeplatím -> bylo by lepší spolupráci přerušit a minimální zálohy za měsíce na PPM nemít.
3. Pokud spolupráci ponechám jako vedlejší a po dobu PPM *BUDU* převádět zisk, zálohy budu platit stejně, a skutečné sociální / zdravotní bude vyšší než minimální zálohy a tudíž nic nepřeplatím. Otázka je, jestli mohu za měsíce na PPM převést zisk. Našel jsem:
> Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je osobní nevykonávání výdělečné činnosti. Omezení platí pouze po dobu pobírání PPM (rodičovského příspěvku se netýká).
Znamená to tedy, že nesmí osobně vykonávat práci a nelze převést zisk? Nebo, že nesmí vykonávat práci, ale zisk převést lze (otázka je, za co by ty peníze dostávala, ale černé na bílém jsem to nenašel, a opačný případ, kdy OSVČ je na PPM a spolupracující osoba dostává pouze část příjmů možný je).
Jak to tedy je?
Díky