Hlavní navigace

Splupracující osoba na PPM

  • 25. 1. 2023 11:52

    Dobrý den,

    následující situace - manželka, zaměstnaná a zároveň spolupracující osoba nastupuje na PPM.

    PPM dostává jak ze zaměstnání tak ze samostatné činnosti.

    Řeším, jestli spolupráci po dobu PPM přerušit, nebo jestli manželka může zůstat spolupracující osobou a jestli lze přerozdělit zisk i za měsíce na PPM.

    1. Pokud spolupráci po dobu PPM přeruším budu moci převést pouze 6* 45000, místo 12*45000. Úřadům to musím oznamovat (jak přerušení tak pokračování). Zálohy na sociální z zdravotní se po dobu přerušení nebudou, tohle mi je celkem jasné.

    2. Pokud spolupráci nechám jako vedlejší a po dobu PPM nebudu převádět zisk, tzn. zisk bude opět poloviční. Zálohy na sociální i zdravotní se platí podle přehledu z minulého roku (protože plátce pojištění je stát). Jsou nějaké minimální zálohy na měsíce, kdy je na PPM? Jde mi o to jestli sociální a zdravotní ze skutečného zisku bude menší než tyto minimální zálohy tak přeplatím -> bylo by lepší spolupráci přerušit a minimální zálohy za měsíce na PPM nemít.

    3. Pokud spolupráci ponechám jako vedlejší a po dobu PPM *BUDU* převádět zisk, zálohy budu platit stejně, a skutečné sociální / zdravotní bude vyšší než minimální zálohy a tudíž nic nepřeplatím. Otázka je, jestli mohu za měsíce na PPM převést zisk. Našel jsem:

    > Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je osobní nevykonávání výdělečné činnosti. Omezení platí pouze po dobu pobírání PPM (rodičovského příspěvku se netýká).

    Znamená to tedy, že nesmí osobně vykonávat práci a nelze převést zisk? Nebo, že nesmí vykonávat práci, ale zisk převést lze (otázka je, za co by ty peníze dostávala, ale černé na bílém jsem to nenašel, a opačný případ, kdy OSVČ je na PPM a spolupracující osoba dostává pouze část příjmů možný je).

    Jak to tedy je?
    Díky

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).