Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
13. 2. 2023 14:12
Krásný den všem,
měla bych dotaz na zkušenější. Jeden lajdák, OSVČ, silniční doprava, neplátce DPH, překročil v loňském roce 2022 hranici jednoho milionu korun. Vše již mám vyřízeno, plátcem se stal od 05/2022. Teď jen potřebuji zpracovat řádná, pozdě vystavená daňová přiznání a ráda bych to měla dobře. Vystavila sem si opravné doklady ke všem fakturám od 1.5.2022 a nové faktury, kde vyčísluji DPH. Navíc mám v tomto případně s jedním odběratelem malý spor, že nebude akceptovat navýšení faktur o DPH, že nemá peníze a nechce ten rozdíl doplatit. Dle mého by se ale jednalo o nezákonné obohacení se, jelikož mu musím doručit jak dobropisy, tak nové faktury, kde si DPH bude nárokovat a měl by je zohlednit v KH, že?
Jedná se o to, jestli uvažuji správně:
Dobropisy i nové faktury by měly mít Datum vystavení až v letošním roce (datum Rozhodnutí FÚ 25.01.2023, "lajdák" mi zaslal mailem až 7.2.2023) např. 10.02.2023 (datum zpracovávání), DUZP datum původních faktur, Datum splatnosti nyní nepodstatné (použila bych splatnost 2 měsíce, než by došlo k navrácení částek navyšujících se o DPH k fakturám a následnému připsání nadměrnému odpočtu pro odběratele z FÚ) a Datum KH DPH také datum původní faktury.
Logicky mi totiž nedává smysl, abych vystavila dobropisy s únorovým (2023) datumem a nové faktury navýšené o DPH s původním datumem faktury.
Předem moc děkuji ;)