Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
21. 2. 2023 19:59
Dobrý večer,
moc prosím, byl by někdo tak hodný a ujasnil mi několik věcí k ubytovacím službám?
Zde https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/Ubytovani_nebo_najem_EET_verejnost.pdf?fbclid=IwAR2M-UY-qU_sBu0VLfzUwviCwGsMHQvquu4Ls0j9iTf5PeU6G2jWgbDiS9g jsem si nastudoval, jak se rozlišuje nájem a ubytovací služba, tomu už celkem rozumím.
S.r.o. koupí být a má v plánu pronajímat zaměstnancům plátců, kteří budou na služební cestě, podle mě toto se rovná ubytovací službě a ne pronájmu. Pokud to bude ubytovací služba, bude s.r.o. fakturovat s českou daní 10 % ČR neplátcům i plátcům a osvobozeně EU plátcům ř. 21. Přijatá faktura od booking pak bude v reverse ř. 5 + 43.
Pokud se ubytuje cizinec, je třeba hlásit na cizineckou policii přes Ubyport?
Pokud se jedná o dlouhodobý pronájem, tak ten je osvobozen, ale plátci se mohou dohodnout, že budou fakturovat s DPH? Krátkodobý nájem do 48 hod. by byl sazba 21 %, ale pokud by tam byla např. ta výměna povlečení, tak byť je to do 48 hod. je to ubytovací služba, že ano?
Dále co se týče odpisů - byt je v 5. odpisové skupině, doba odpisování 30 let, vybavení bytu (skříně, kuchyňská linka, postel, stůl, židle, atd.) položkově nad 80 tis. půjde do 2 odpisové skupiny, do 80 tis. se nemusí odpisovat, stačí evidovat.
Je něco důležitého, co mi uniká nebo v čem se pletu?
Předem moc děkuji za trpělivost. Hezký večer