Osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti

• 22. 2. 2023 11:59

Dobrý den, prosím o Váš názor na problematiku §4 odst. 1 písm. a) a b) zák. č. 586/1992 Sb.

V roce 2018 jsem koupil byt určený k pronájmu (nikdy jsem v něm nebydlel). Tento byt jsem prodal v roce 2022 a získané peníze využil na koupi pozemku, kde si chci do 4 let postavit dům pro uspokojení vlastní bytové potřeby (pozemek tedy splňuje podmínku dle §4b). Dle současného znění (platné od 1. 1. 2021) zákona o dani z příjmu je výnos z prodeje bytu osvobozen od daně do výše ceny koupeného pozemku.

Znění zákona se ale změnilo od 1. 1. 2021, do té doby bylo možno osvobodit od platby daně z příjmu bez časového testu pouze nemovitost, ve které měl prodávající bydliště, což jsem v tomto případě neměl. Na FÚ mi tvrdí, že se moje situace řídí dle znění zákona platného v době pořízení nemovitosti a daň z příjmu proto musím zaplatit. Souhlasíte s tímto závěrem?

Původní znění ZDP mohu případně vložit, rozdíl je ale kromě délky časového testu (5 vs. 10 let) v tom, že věta "a použije-li poplatník získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby" byla do 31.12.2020 uvedena pouze v odst. 1 písm. a), tedy pouze v případě, že bezprostředně před prodejem měl v prodávající v nemovitosti bydliště.

Děkuji za Vaše vyjádření.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2023 12:23

vladík

Myslím, že FÚ má pravdu, protože v přechodných ustanoveních k novele zákona platné od 1.1.2021 je uvedeno, že nové znění §4/1písm.b) se použije až na nemovitosti pořízené po 1.1.2021.

• 22. 2. 2023 13:20

jnov

Tak potom to dává smysl, do přechodných ustanovení jsem koukal, ale tuto větu přehlédl. Mezitím jsem našel výklad od Wolters Kluwer, kteří mají stejný názor. Tedy že nové ustanovení platí jen pro nemovitosti pořízené a v době jeho platnosti, tj. od 1. 1. 2021.

Díky za odpověď.

• 22. 2. 2023 14:20

jnov

Tak potvrzuji, Čl. IV odst. 2 zák. č. 386/2020 Sb. (novela zákona o dani z příjmů) odpovídá jasně: pro nemovitosti nabyté před 1. 1. 2021 platí pravidla dle původního znění zákona před novelou.

Díky za navedení, hledal jsem předtím špatně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).