Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2023 11:59
Dobrý den, prosím o Váš názor na problematiku §4 odst. 1 písm. a) a b) zák. č. 586/1992 Sb.
V roce 2018 jsem koupil byt určený k pronájmu (nikdy jsem v něm nebydlel). Tento byt jsem prodal v roce 2022 a získané peníze využil na koupi pozemku, kde si chci do 4 let postavit dům pro uspokojení vlastní bytové potřeby (pozemek tedy splňuje podmínku dle §4b). Dle současného znění (platné od 1. 1. 2021) zákona o dani z příjmu je výnos z prodeje bytu osvobozen od daně do výše ceny koupeného pozemku.
Znění zákona se ale změnilo od 1. 1. 2021, do té doby bylo možno osvobodit od platby daně z příjmu bez časového testu pouze nemovitost, ve které měl prodávající bydliště, což jsem v tomto případě neměl. Na FÚ mi tvrdí, že se moje situace řídí dle znění zákona platného v době pořízení nemovitosti a daň z příjmu proto musím zaplatit. Souhlasíte s tímto závěrem?
Původní znění ZDP mohu případně vložit, rozdíl je ale kromě délky časového testu (5 vs. 10 let) v tom, že věta "a použije-li poplatník získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby" byla do 31.12.2020 uvedena pouze v odst. 1 písm. a), tedy pouze v případě, že bezprostředně před prodejem měl v prodávající v nemovitosti bydliště.
Děkuji za Vaše vyjádření.