Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
7. 5. 2023 18:22
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou, jak správně zaúčtovat došlou zahraniční fakturu bez DPH z EU a vazbou na sklad, aby se korektně zobrazilo DPH a KH.
Předně sděluji, že s účtařinou začínám (jsem úplný laik) a program MRP K/S mám krátce a zatím se sním spíše seznamuji.
Mám došlou fakturu z EU (konkrétně z Rakouska) bez DPH a potřebuji zboží dostat na sklad, vyměřit DPH a taktéž ji na vstupu nárokovat. Předpokládám, že nejdříve udělám standardní příjemku na sklad (bez DPH), v EUR dle aktuálního kurzu k datu vystavení faktury. Následně přijmu fakturu s typem DPH 73 a vyberu skladový pohyb, v tomto případě příjemku. Nyní mám přijatou fakturu svázanou s příjemkou, zboží správně na 132, ale fakturu bez DPH. Jak a kde mám tedy zadat vyměření DPH (349/343) a nárok na odpočet (343/349)? Pak ještě kurzový rozdíl, ale ten jsem někde v manuálu viděl.
Mnohokráte děkuji za pomoc.
Martin