Můj zaměstnanec je na pracovním úřadu - co za něj podávat ?

• 26. 3. 2024 9:22

Zdravím, člen naší rodiny je na pracovním úřadu. Z pracovního úřadu mu bylo sděleno, že by mohl pracovat pode mnou jako zaměstnanec na dohodu. Na pracovním úřadě musí měsíčně odevzdávat výkaz kolik si u mě vydělal (minmum je 3900 Kč).

Já se ptám co je nutné za něj podávat a jak často. Protože půl roku si psal do výkazu výdělky 7000 kč, tím mi vznikla povinnost to ohlásit na CSSZ a VZP (to nám samozřejmě na pracovním úřadu neřekli, že vznikne tato povinnost, kdyby si psal do 3900Kč tak by to nebylo nutné údajně).

Takže jsem nyní povinnen za ten půl rok vystavit za každý měsíc přehled pro zaměstnance (kdy jsem dostal i variabilní symbol od CSSZ. Ptám se.. tyto přehledy je nutné podávat každý měsíc přes datovou schránku na CSSZ jen při překročení částky 3900,- Kč ? Když se bude držet v tom limitu do 3900,- Kč jsem nutný to podávat nebo za něj do této částky platí vše pracovní úřad ?

To stejné se musí podávat i na VZP za ten půl rok, kdy si psal výdělky 7000 Kč ? Nebo se to VZP netýká a zdravotní pojištění mu platí pracovní úřad.

Na pracovním úřadě totiž o tomhle nic moc neví a říkali jak je tohle výhodné ale nepříjde mi.. je s tím více starostí. Díky za vysvětlení.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).