Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 4. 2013 0:11
Dobrý den,
potýkám se nyní s menším problémem, který chci vyřešit tak, abych neměl problémy s FÚ a mohl klidně spát. Jsem jednatelem a společníkem v s.r.o. Momentálně jednáme s ruskou firmou ohledně zakázky, kterou jim chceme zadat, mají perfektní reference, atd.
Předtím, než dojde k realizaci díla (software), sepíšeme řádnou smlouvu, kde budou veškeré náležitosti ohledně podmínek, atd.
Člověk, majitel oné firmy, pobývá momentálně v ČR a se svou firmou komunikuje na dálku s tím, že zde má kancelář. Platbu zálohy za dílo chceme řešit v hotovosti na základě dohody. Výše zálohy bude dána ve smlouvě. Otázka tedy spočívá v tom, zda-li budeme potřebovat fakturu od oné ruské firmy, případně nám bude stačit výdajový doklad a smlouva. Co se týče FÚ, chceme, abycho m tam měli vše v pořádku.
Jak máme toto účetně a dle zákona řešit s firmou, která nepodniká v EU? Ohledně platby zálohy budeme mít výdajový doklad a podepsanou smlouvu. Budeme potřebovat ihned i fakturu? Pokud ano, jak je to s daněmi, pokud někdo fakturuje z Ruska do ČR? Lze takovouto platbu zálohy dát do nákladů?
Podle paní na FÚ, se kterou jsem se o tom bavil, se jim nebude prý líbit, pokud z firemního účtu vybereme hotovost, kterou předáme subjektu mimo EU i když v ruce budeme mít smlouvu, výdajový doklad a fakturu.
Doufám, že jsem vše popsal tak, aby to bylo pochopeno. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Honza N.