Doprovod rodinného příslušníka ? na vyšetření

• 23. 11. 2025 6:27

Děkuji předem. Prosím o potvrzení, že současný přítel zaměstnankyně, nežijí ve společné domácnosti, není partner a není druh.... prostě zaměstnankyně nemá nárok na proplacení dne, kdy chce nebo musí doprovodit současného přítele na lékařské vyšetření. Buď neplacené volno nebo dovolená. Není to manžel, není to partner, není to druh.

Děkuji

Studovala jsem a není mi jasný pojem druh. Pochopila jsem termín pro společnou domácnost?

590/2006 Sb
    Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení
    1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha

Pro účely tohoto nařízení se manželem rozumí vedle partnera, který uzavřel partnerství podle občanského zákoníku, rovněž partner, který uzavřel registrované partnerství podle zákona o registrovaném partnerství, a manželstvím vedle partnerství podle § 655 odst. 2 občanského zákoníku rovněž registrované partnerství podle zákona o registrovaném partnerství.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2025 11:01

Janek..

Prosím paní Jasnou o radu. Zaměstnankyně nám předložila jako celodenní omluvu z práce propustku potvrzenou lékařem v jiném městě, na které sama uvedla doprovod partnera. Žije sama, současný partner - přítel má bydlení jinde, pouze teď je přechodně u ní, měl autonehodu. Vyšli bychom jí vstříc, ale byl by to precedens pro ni i pro ostatní zaměstnance. Dovolenou do konce roku již nemá. Děkuji za Váš čas a za radu.
      Janek..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).