Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Na ministerstvo dopravy míří expert ze Slovenska. Jejich vlaky jsou terčem vtipů
Proč je vánoční reklama na Kofolu tak oblíbená? Protože se v ní krade
Brýle jako šperk, ne kompenzační pomůcka. Pavel prodává unikátní design
Příspěvky na sítě vytvořené pomocí AI? Jejich záplava začíná být docela otravná
Práce kvapná… Schillerová a spol. zapomněli u snížení záloh na OSVČ s paušální daní
Další změny v pracovnělékařských prohlídkách od 1. ledna 2026
10. 12. 2025 7:06
Dobrý den,
jelikož máme zdanitelná plnění převážně každý 3. měsíc a na uplatnění odpočtu mám dle zákona vždy dva roky následující po roce ve kterém nárok vznikl, tak chci posunout některé odpočty přijatých plnění na pozdější zdaňovací období, aby nevznikaly zbytečně nadměrné odpočty a komplikace s FÚ a cashflow. Pokud vím, tak z pohledu legislativy by tomu nemělo nic bránit.
Z pohledu daňových přiznání to není problém - v účetním softwaru jsem si v přijatém daňovém dokladu vytvořil pole pro zdaňovací období DPH, podle kterého jsem nastavil i generování KH.
Jak s tím ale naložit účetně? Můžu zatím neuplatněné DPH nechat ležet na účtu 343 (resp. analytikách pro vstup 21% a vstup 12%)? Tj. vždy na konci měsíce přeúčtovat na souhrnný účet jen hodnotu dle filtru a zbytek tam nechat? A jelikož to není výnos, tak na konci roku nijak časově nerozlišovat, nechat na 343? Nebo jak by jste to řešili?
Díky!