OSVČ v průběhu mateřské a rodičovské

• (neregistrovaný)

25. 4. 2013 20:29

Dobrý den,

z vašeho článku zde http://www.podnikatel.cz/clanky/cim-si-privydelat-na-materske-dovolene-tipy/ vyplývá, že možnosti přivýdělku v průběhu MD / RD zahrnují i činnost, která je ovšem mým hlavním předmětem podnikání (překladatelská a tlumočnická činnost). Tzn. tato činnost je na jedné straně považována za dostatečně bezpečnou na to, aby ji mohla vykonávat žena na MD, ale naopak taková žena, která tuto činnost ovládá, ji najednou vykonávat nesmí?? Takže se mám najednou naučit šít, dělat účetnictví nebo kosmetiku a překladatelství přenechat těm, kteří to doteď nedělali, zatímco já, která jsem v oboru profesionál, to dělat nesmím?? To je velmi absurdní situace. Pamatuje v této oblasti zákon na podnikatelky, které působí právě v těchto oblastech, v kterých si najednou může přivydělávat kdekterá jiná amatérka?
    A jak by na druhé straně bylo bráno přechodné přenechání živnosti osobě spolupracující? Skutečně najednou úřad uvěří tomu, že manžel nějakým zázrakem ovládá stejné jazyky jako já a je schopen uspokojit mé zákazníky?
    V reálu samozřejmě plánuji překládat a případně i tlumočit i dál - jednak mi práce z domu umožní pracovat a pečovat o dítě současně, a jednak si nedovedu představit, že bych řekla svým zákazníkům "mějte se dobře a ozvěte se mi za 2 roky" - to už by si na mě nikdo nevzpomněl. Jakým způsobem bych tedy mohla tuto situaci řešit?
    Někdo mi naznačil, že bych mohla PPM / MD zcela vynechat (její výše, dle vaší kalkulačky 6630,- Kč, stejně zdaleka nedosáhne na můj obvyklý výdělek a i kdybych byla na MD, stejně sedím doma jako obvykle, takže mé práci nebude nic bránit) a po porodu požádat rovnou o rodičovský příspěvek. Přesto ale budu muset poté řešit problém jak si "přivydělat", když mou vlastní prací, kterou umím nejlépe, mi to nebude umožněno.
    Děkuji za odpověď,
    K. Báňová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 4. 2013 16:12

autorka

Dobrý den,

autor v článku pouze odkazoval na možné varianty podnikání při současném pobírání rodičovského příspěvku nebo mateřské dávky. Nedomnívám se, že měl na mysli, že pouze v těchto oborech lze v době mateřské nebo rodičovské podnikat.

Z hlediska možností výkonu podnikatelské činnosti v době pobírání peněžité pomoci v mateřství (PPM) a rodičovského příspěvku je třeba si uvědomit rozdíl mezi nimi. PPM je nemocenská dávka pobíraná od ČSSZ a rodičovský příspěvek sociální dávka, kterou vyplácejí úřady práce odbor státní sociální podpory. Jestliže pobíráte PPM z nemocenského pojištění OSVČ, nesmíte v tuto dobu osobně vykonávat činnost. Nevykonávání činnosti je základní podmínkou nároku na tuto dávku (obdobně to platí u nemocenského). Zjednodušeně řečeno, není možné vykonávat činnost, ze které vám plynou nemocenské dávky. Podnikání můžete na čas přerušit nebo podnikat kupříkladu prostřednictvím svých zaměstnanců nebo spolupracujících osob, na které budete jako majitelka firmy dohlížet (např. ve firmě, která se zabývá daňovým poradenstvím také nemusí být všichni zaměstnanci daňoví poradci). Na ČSSZ podepíšete čestné prohlášení, že osobně nevykonáváte výdělečnou činnost.

Jestliže pobíráte PPM ze zaměstnání (podnikala jste před mateřskou pouze jako OSVČ vedlejší a z podnikání Vám tudíž nemocenské dávky neplynou), můžete bez omezení podnikat dále.

Podnikání a pobírání rodičovského příspěvku již ale omezeno není. Tady nic dokládat nemusíte, jen byste měla v souladu se zákonem  v době výkonu práce zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou (což je logicky v případě práce tzv. z domova zbytečné). Jedná se tedy pouze o překlenutí doby pobírání PPM (obecně 28 týdnů). Další možností, kterou ostatně sama zmiňujete, je pobírat po narození dítěte rovnou rodičovský příspěvek, bez čerpání nemocenské dávky. Je otázkou, zda zvládnete péči o dítě v prvních týdnech po jeho narození spolu s podnikáním. Jste-li přesvědčena, že ano, můžete se vzdát nároku na PPM. Toto skutečnost úřadu práce doložíte potvrzením od ČSSZ a budete podnikat současně s čerpáním rodičovského příspěvku, a to bez možnosti volby varianty. Tedy v pevných měsíčních částkách 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte. Doporučuji vše dobře zvážit, rozhodnutí nelze vzít zpět.

Dagmar Kučerová  ::) 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).