Osoba bez zdanitelných příjmů

• (neregistrovaný)

26. 4. 2013 9:36

Dobrý den,
    je mi 26 let, stále studuji a nejsem ještě nikde trvale zaměstnaná. Jako Osoba bez zdanitelných příjmů si platím měsíčně zdravotní pojištění.
    Příležitostně si přivydělávám na brigádě u jednoho zaměstnavatele na DPP. Těchto dohod už jsem u něj podepsala víc, celkem to zatím činí 140h/rok a cenu 60,-/h. Prohlášení jsem nepodepsala.
    Chtěla jsem se zeptat, za jakých podmínek a od jaké celkové sumy mi vzniká povinnost odvádět daň? A zda-li má na mou situaci nějaký vliv (ne)podepsané Prohlášení? Případně co jiného bych si měla ještě pohlídat?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2013 16:13

bez přezdívky

Dobrý den,

z Vašeho dotazu rozumím, že si pouze příležitostně vyděláváte na brigádě u jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Uvádíte, že jste zatím odpracovala 140 hodin. Jen pro úplnost doplňuji, že podle zákoníku práce je možné sjednat rozsah u dohody u provedení práce maximálně ve výši 300 hodin za rok.

Z hlediska zdanění příjmů z dohod o provedení práce je rozhodující částka měsíční odměny ve výši 5 000 Kč. Osobám bez podepsaného tiskopisu prohlášení k dani (růžový dvojlist) se odměna z dohody o provedení práce do 5 000 Kč měsíčně zdaňuje 15% srážkovou daní, přičemž základ daně je roven hrubé odměně. Tuto srážkovou daň sráží zaměstnavatel, odvádí ji na účet finančního úřadu a Vám vyplácí čistý (zdaněný) příjem. Platí dále, že tato daň je daní konečnou a pro poplatníka (Vás) nevznikají žádné další daňové povinnosti.

Při překročení částky 5 000 Kč nebo v případě, kdy podepíšete prohlášení k dani, podléhá odměna z dohody o provedení práce záloze na daň. Ta se opět vypočte stejnou sazbou (15 %), nicméně v tomto případě si můžete uplatnit tzv. slevy na dani, které výslednou zálohu na daň sníží. Tzv. základní sleva na dani činí 2 070,- Kč měsíčně, jiné daňové slevy můžete uplatnit v závislosti na splnění dalších podmínek (například studium atp.). Samozřejmě platí, že slevy můžete uplatnit ve stejném období pouze u jednoho zaměstnavatele.

Další otázkou je, zda odměna z dohody o provedení práce podléhá či nepodléhá pojistnému na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění. V tomto kontextu platí, že příjmy z dohody o provedení práce do 10 000,- Kč za kalendářní měsíc pojistnému nepodléhají.

V případě, kdy je z dohod odváděna záloha na daň, máte možnost požádat po skončení roku (do 15. 2. následujícího roku) zaměstnavatele o tzv. roční zúčtování záloh. Z tohoto zúčtování Vám může vzniknout přeplatek, který Vám zaměstnavatel vrátí. Dokonce podle ustanovení § 38k odst. 7 zákona o daních z příjmů platí, že můžete požádat (při splnění dalších podmínek) o roční zúčtování daní i v případě, kdy daň byla odváděna prostřednictvím zmíněné srážkové daně (nikoliv zálohy na daň).

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).