Dobrý den,
z Vašeho dotazu rozumím, že si pouze příležitostně vyděláváte na brigádě u jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Uvádíte, že jste zatím odpracovala 140 hodin. Jen pro úplnost doplňuji, že podle zákoníku práce je možné sjednat rozsah u dohody u provedení práce maximálně ve výši 300 hodin za rok.
Z hlediska zdanění příjmů z dohod o provedení práce je rozhodující částka měsíční odměny ve výši 5 000 Kč. Osobám bez podepsaného tiskopisu prohlášení k dani (růžový dvojlist) se odměna z dohody o provedení práce do 5 000 Kč měsíčně zdaňuje 15% srážkovou daní, přičemž základ daně je roven hrubé odměně. Tuto srážkovou daň sráží zaměstnavatel, odvádí ji na účet finančního úřadu a Vám vyplácí čistý (zdaněný) příjem. Platí dále, že tato daň je daní konečnou a pro poplatníka (Vás) nevznikají žádné další daňové povinnosti.
Při překročení částky 5 000 Kč nebo v případě, kdy podepíšete prohlášení k dani, podléhá odměna z dohody o provedení práce záloze na daň. Ta se opět vypočte stejnou sazbou (15 %), nicméně v tomto případě si můžete uplatnit tzv. slevy na dani, které výslednou zálohu na daň sníží. Tzv. základní sleva na dani činí 2 070,- Kč měsíčně, jiné daňové slevy můžete uplatnit v závislosti na splnění dalších podmínek (například studium atp.). Samozřejmě platí, že slevy můžete uplatnit ve stejném období pouze u jednoho zaměstnavatele.
Další otázkou je, zda odměna z dohody o provedení práce podléhá či nepodléhá pojistnému na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění. V tomto kontextu platí, že příjmy z dohody o provedení práce do 10 000,- Kč za kalendářní měsíc pojistnému nepodléhají.
V případě, kdy je z dohod odváděna záloha na daň, máte možnost požádat po skončení roku (do 15. 2. následujícího roku) zaměstnavatele o tzv. roční zúčtování záloh. Z tohoto zúčtování Vám může vzniknout přeplatek, který Vám zaměstnavatel vrátí. Dokonce podle ustanovení § 38k odst. 7 zákona o daních z příjmů platí, že můžete požádat (při splnění dalších podmínek) o roční zúčtování daní i v případě, kdy daň byla odváděna prostřednictvím zmíněné srážkové daně (nikoliv zálohy na daň).
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 4. 2013 9:36
Dobrý den,
je mi 26 let, stále studuji a nejsem ještě nikde trvale zaměstnaná. Jako Osoba bez zdanitelných příjmů si platím měsíčně zdravotní pojištění.
Příležitostně si přivydělávám na brigádě u jednoho zaměstnavatele na DPP. Těchto dohod už jsem u něj podepsala víc, celkem to zatím činí 140h/rok a cenu 60,-/h. Prohlášení jsem nepodepsala.
Chtěla jsem se zeptat, za jakých podmínek a od jaké celkové sumy mi vzniká povinnost odvádět daň? A zda-li má na mou situaci nějaký vliv (ne)podepsané Prohlášení? Případně co jiného bych si měla ještě pohlídat?
Děkuji za odpověď