Dohoda o zápočtu

• 28. 4. 2013 15:06

Jsem OSVČ - klempíř. Dohodl jsem se s kamarádem-provozovatelem autoservisu, že já jemu zadarmo opravím střechu, a on mi na oplátku zadarmo opraví vozidlo.

Tuhle naší dohodu chceme pojistit dohodou o zápočtu, kde si vzájemně naúčtujeme stejnou částku za naši práci a započítáme jí, takže nikdo nebude nikomu nic platit.

Pokud uzavřeme takovouto dohodu, budu muset započtenou částku danit nebo uvádět v daňovém přiznání, když mi fakticky žádné peníze nepřijdou a vlastně se na tom ani nijak neobohatím?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 4. 2013 20:33

Rop

Jistě. Optimální je když jak vy tak on vystaví fakturu (a pokud je alespoň jeden z vás plátce DPH, tak včetně DPH) a své pohledávky si následně započtete. Vzájemný zápočet pohledávek je v jedné chvíli jak příjem tak výdej a i tak by to mělo být evidováno v peněžním deníku.

• 28. 4. 2013 20:56

bez přezdívky

Aha, aha, mockrát děkuji za odpověď!!! A zvýší se mi o tu příslušnou částku daně, i když fakticky žádné peníze vůbec nedostanu?

• 28. 4. 2013 22:36

Rop

Tak bude to současně příjem i výdaj ... takže záleží zda vedete výdaje skutečné nebo paušální. U paušálních by to pak zvýšilo příjmy. U skutečných nikoliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).