Nástupem do zaměstnání porušíte podmínku paušálního režimu. Za celý rok pak musíte podat daňové přiznání a přehledy, na ZP, soc, i když jste část roku byla v paušálním režimu.
Děkuji.
Já jsem to právě pochopila tak, že když ukončím podnikání k 30.09. , tak dojde k ukončení režimu paušální daně a nejedná se tím pádem o porušení režimu paušální daně souběhem se zaměstnáním se zálohovou daní a s povinností podat přiznání. A to jsem teda právě pochopila špatně, tak to budu muset ještě celé znovu promyslet.
A asi tedy lepší varianta, kdy ukončím podnikání až k 01.01. následujícího roku a do 10.01. oznámím dobrovolné vystoupení z režimu paušální daně a nechám se zaměstnat až od 01.01., pokud to bude možné. Dodaňovat nic nemusím, není co, akorát budu muset ještě za následující rok podat přiznání kvůli tomu jednomu dni. Uvažuji správně? Děkuji za reakci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady se od října opět mimořádně zvýšily
Levné balíčky z Číny už zdražilo clo. Teď má přijít další poplatek
Od října platí nové životní minimum. Kdo si nejvíc polepší?
Nová pravidla mají lépe chránit zadlužené OSVČ
Paušální daň OSVČ se v roce 2027 opět zvýší. Víme, kolik bude nově činit
Psi jako noví zákazníci: Značky kosmetiky i nábytku rozšiřují své kolekce pro psy
22. 9. 2026 14:10
Dobrý den.
Nejsem si jistá, jak je to, pokud bude podnikání přerušeno ke konci měsíce a teprve od nového měsíce nastoupím do zaměstnání. Od začátku roku jsem byla v paušálním režimu. Nemám žádné neuhrazené závazky ani pohledávky k dodanění a do konce termínu pro podání daňového přiznání za letošní rok činnost zřejmě neobnovím.
Bude to tak, že za leden až září bude moje daň rovná paušální dani, když bylo podnikání přerušeno a podmínky neporušeny v té době a došlo k ukončení paušálního režimu a tím bude vše splněno anebo to bude tak, že přesto budu muset podat přiznání a přehledy za letošní rok? Nějak jsem se zamotala do podmínek porušení a ukončení paušálního režimu a asi tomu úplně jasně nerozumím.
Děkuji za radu.