Hlavní navigace

DPH 2012/2013

  • (neregistrovaný)

    2. 5. 2013 12:36

    Dobrý den, mám dotaz společnost začala podnikat v roce 2012 a nebyla plátcem DPH, v roce 2013 se stala plátcem DPH může si uplatnit nárok na vstupu za doklady z roku 2012?? Děkuji Marková

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 5. 2013 22:20

      bez přezdívky

      Dobrý den paní Marková,

      obecně platí, že nárok na odpočet DPH si můžete uplatňovat až v období, kdy jste plátcem DPH. Nicméně ustanovení § 79 zákona o DPH stanoví možnost uplatnění odpočtu daně při registraci plátce.

      Plátce může uplatnit za první zdaňovací období po registraci nárok na odpočet daně ze zboží, nemovitosti nebo služeb, pokud jsou:
      1. pořízeny od jiného plátce daně za posledních 12 měsíců před datem registrace a má k dispozici daňový doklad,
      2. k datu registrace je součástí jeho obchodního majetku,
      3. splněny i podmínky pro uplatnění odpočtu daně dle ustanovení § 72 - 78d zákona o DPH (především obecná podmínka, že přijaté zdanitelné plnění použije pro své ekonomické činnosti).

      Datem registrace se rozumí datum účinnosti registrace uvedené na rozhodnutí o registraci.

      V ustanovení § 4 odst. 3 písm. c) zákona o DPH se říká, že obchodním majetkem je souhrn majetkových hodnot, který slouží nebo je určen osobě povinné k dani k uskutečňování ekonomických činností.

      Vypočtený nárok na odpočet daně u dokladů za přijatá zdanitelná plnění pořízená 12 měsíců před datem registrace uvede plátce daně ve svém prvním daňovém přiznání k DPH na řádku 45.

      S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).