Práce v Německu

• (neregistrovaný)

8. 5. 2013 21:35

Dobrý den.
    Potřebuji poradit ohledně daně z příjmu. Pracuji na německé klinice a za rok 2012 budu podávat daňové přiznání v Německu. Současně jen jako drobný doplněk mám v ČR jednou za měsíc poradenskou činnost. Příjmy z této činnosti jsou minimální, tak 12-15000 ročně, do září 2012 na vlastní registraci, dále pak jako zaměstnanec na smlouvu.
    Daňový domicil mám v ČR, německým daňovým úřadem přiznanou dvojí domácnost.
    1. mám povinnost podávat daňové přiznání i v ČR ? Pravděpodobně ano, pokud mám zde daňový domicil, ale není mi jasné, co vše na mě finanční úřad v ČR bude požadovat a co vše musím do daňového přiznání uvádět.
    2. podléhá uvedená částka příjmu v ČR zdanění? Je třeba ji vůbec uvádět v daňovém přiznání?
    Děkuji a těším se na vaši odpověď. Ivo Pospíšil

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2013 8:57

bez přezdívky

Dobrý den pane doktore,

z Vašeho dotazu vyplývá, že jste daňovým rezidentem ČR a že máte dva příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků, a to jeden ze zahraničí (Německo) a druhý z ČR (od října 2012 jste zaměstnancem českého zaměstnavatele).

1. Příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků pouze ze zahraničí:
      Pokud byste měl pouze příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků ze zdrojů v zahraničí, pak tyto příjmy jsou podle ustanovení § 38f zákona o daních z příjmů vyjmuty ze zdanění a nejste povinen podávat v ČR daňové přiznání podle ustanovení § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů. Tyto příjmy je možné v SRN zdanit i podle dosud platné Smlouvy mezi ČSSR a SRN o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku, publikované v č. 18/1984 Sb. (dále jen „Smlouva s Německem“), a to podle ustanovení prvního odstavce článku 15 – Zaměstnání. Poslední věta prvního odstavce totiž přímo uvádí: Je-li zaměstnání vykonáváno ve druhém smluvním státě (ve Vašem případě v SRN), mohou být odměny přijaté za ně zdaněny v tomto druhém státě (tedy v SRN). Konkrétně jde tedy o situaci, kdy rezident ČR je přímo zaměstnán zaměstnavatelem se sídlem na území SRN (rezident SRN) a práci vykonává na tomto území.

2. Činnost na smlouvu je vykonávána na území ČR pro českého zaměstnavatele souběžně s pracovním poměrem s německým zaměstnavatelem na území SRN:
      a) I  když odměna u českého zaměstnavatele nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč, výhodnější však pro Vás v daném případě bude, když u českého zaměstnavatele, se kterým máte  podepsanou smlouvu, podepíšete prohlášení k dani podle ustanovení § 38k zákona o daních z příjmů. Pak Vám však vzniká povinnost podat v ČR daňové přiznání podle ustanovení § 38g zákona o daních z přjmů, neboť jde o souběh více příjmů ze závislé činnosti a navíc není splněna podmínka, že Vám plynou pouze příjmy ze závislé činnosti ze zahraničí, které se vyjímají ze zdanění. Na druhé straně si však můžete jako rezident ČR uplatnit příslušné slevy na dani podle ustanovení § 35ba zákona o daních z příjmů a daňové zvýhodnění podle ustanovení § 35c zákona o daních z příjmů, jakožto i nezdanitelné části základu daně podle ustanovení § 15 citovaného zákona. U příjmu ze zaměstnání vykonávaného v SRN uplatníte metodu vynětí s výhradou progrese v souladu se Smlouvou s Německem.
      K přiznání je nutné doložit tzv. Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků od všech zaměstnavatelů v souladu s ustanovením § 38j odst. 3 zákona o daních z příjmů.

b) V případě, kdy jsou splněny podmínky uvedené v § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů (odměna nepřesáhne částku 5 000 Kč za kaledářní měsíc) a nepodepíšete českému zaměstnavateli prohlášení k dani (růžový formulář), podléhá tento příjem srážkové dani ve výši 15 % podle ustanovení § 36 odst. 2 písm. p) zákona o daních z příjmů. Tuto povinnost má plátce daně – český zaměstnavatel. Srážková daň by pak byla daní konečnou a nemusel byste podávat daňové přiznání v ČR.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).