Dobrý den,
situace se řeší odpovědným zástupcem. Viz: § 11 živnostenského zákona: Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele...
Obecně se uzavírá pracovní poměr, mandátní smlouva nebo smlouva o sdružení. Pokud Váš otec zaměstnává také jiné osoby, nejjednodušší bude dle mého názoru sjednání pracovního poměru. V opačném případě bych z důvodu dalších registrací a povinností zaměstnavatele (ČSSZ, FÚ, ZP atd. ) zvažovala smlouvu jinou.
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 8. 2010 21:43
Dobrý den,
chtěl bych začít pracovat se svým otcem, který podniká v oboru zednické a obkladačské práce. Podniká na ŽL, je vyučen. Já jsem momentálně zaměstnán na HPP (zvažuji ukončení PP) a potřebuji poradit, jaké mám možnosti. Nejsem vyučen v oboru (mám SŠ s maturitou), takže svůj ŽL v daném oboru asi mít nemohu, že? Nevím, jestli bude pro otce výhodné, pokud mě zaměstná. Co byste mi poradili?
Předem děkuji za Vaše rady,
Jarda