Jak na řemeslo, pokud nejsem vyučen v oboru?

• (neregistrovaný)

9. 8. 2010 21:43

Dobrý den,
    chtěl bych začít pracovat se svým otcem, který podniká v oboru zednické a obkladačské práce. Podniká na ŽL, je vyučen. Já jsem momentálně zaměstnán na HPP (zvažuji ukončení PP) a potřebuji poradit, jaké mám možnosti. Nejsem vyučen v oboru (mám SŠ s maturitou), takže svůj ŽL v daném oboru asi mít nemohu, že? Nevím, jestli bude pro otce výhodné, pokud mě zaměstná. Co byste mi poradili?
    Předem děkuji za Vaše rady,
    Jarda

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2010 13:43

autorka

Dobrý den,

situace se řeší odpovědným zástupcem. Viz: § 11 živnostenského zákona: Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele...

Obecně se uzavírá pracovní poměr, mandátní smlouva nebo smlouva o sdružení. Pokud Váš otec zaměstnává také jiné osoby, nejjednodušší bude dle mého názoru sjednání pracovního poměru. V opačném případě bych z důvodu dalších registrací a povinností zaměstnavatele (ČSSZ, FÚ, ZP atd. ) zvažovala smlouvu jinou.

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).