Založení podniku

• (neregistrovaný)

22. 5. 2013 8:32

Dobrý den, mám zájem o založení akciové společnosti. Veškeré informace jsem si zjistil na různých internetových stránkách apod. Bohužel jsem nenašel odpověď na mou poslední otázku. Nerozumím tomu, jak je to se základním kapitálem. Samozřejmě vím, že společnost může být zapsána do obchodního rejstříku po splacení 30% částky celkového základního kapitálu který je minimálně 2 mil. U s.r.o. to je tuším tak, že zakladatel vloží na nový, firemní účet minimálně 200 000,- na měsíc, po uplynutí doby může peníze vzít zpět z účtu a použít jak je libo. Je tomu tak i u akciové společnosti? Kdybych vložil na účet 2 mil. na měsíc, mohu je poté vzít a vložit do podnikání nebo musejí zůstat na účtě dokud neprodám akcie čímž se mi to vrátí jinou cestou a počáteční dva mil. budou po celou dobu podnikání ležet na účtě? Nebo si mohu také peníze vybrat a vložit do podnikání. Doufám že jsem se vyjádřil srozumitelně, děkuji za odpověď a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2013 11:52

Rop

Základní kapitál je kapitál na hospodaření společnosti.

Základní kapitál se složí na bankovní účet zakládané společnosti a po zápisu společnosti do obchodního rejstříku slouží k podnikání společnosti.

Lze je utratit za zboží, dlouhodobý majetek atd atd. co slouží k podnikání. Lze je i půjčit jinému subjektu.

Ani u s.r.o. ani u a.s. je nelze použít "jak je libo" neboť ona z toho občas vyplývá trestní odpovědnost pro statutární orgán. Člověk si musí zvyknout, že on je jedna osoba a (jeho) společnost je druhá osoba. A pokud jen tak někdo druhou osobu "okrade" ... tak za to přichází trest.

Pokud si chce ty peníze ze společnosti vybrat, tak po okamžiku založení je možné pouze formou půjčky, která musí mít úrok obvyklý (abychom neporušovali daňové zákony ani obchodní).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).