Vrácený přeplatek na dani je nebo není příjem?

• (neregistrovaný)

10. 8. 2010 13:50

Byla-li odvedena vyšší záloha na daň a tento přeplatek byl na základě DP vrácen, tak nevím zda se u vrácené částky jedná o příjem nebo ne. Jak poznám zda mi byla nebo nebyla FU zvýšena nebo snížena daň?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2010 15:18

HET (neregistrovaný)

Vrácená částka daně z příjmů fyzických osob (předpokládám, že jste OSVČ) je nezdanitelný příjem, jako zálohy na DPFO jsou nedaňové výdaje.
      Pokud by FÚ nesouhlasil s tím, co jste uvedl v daňovém přiznání, vyzval by Vás k doplnění - tzv. vytýkací řízení.

Hezké odpoledne

• 10. 8. 2010 15:42

Rop

Respektive napsal bych to takto: všechno co se týká daně z příjmů dané fyzické osoby je nedaňový příjem či výdej ... od záloh, přes platbu daně, vrácení záloh až po penále či úrok z prodlení ... :-)

• 10. 8. 2010 18:12

Martin (neregistrovaný)

Asi jsem napsal moc stručně tak doplňuji. Nejsem OSVČ, byl jsem do konce roku zaměstnanec+DohoProvPrace a letos na uradu prace. Na zaklade DP mi byl vrácen přeplatek na dani. K žádostem o soc.přípl. a přípl.na bydlení přikládám "Doklad o výši čtvrtletního příjmu". Jelikož jsem od FU neměl nic jako vytýkací řízení tak jsem zaškrtl volbu "nebyla" FU zvýšena nebo snížena daň z příjmu. Je to správně? Prošel jsem "Doklad o výši čtvrtletního příjmu" a nenašel jsem kolonku kam bych měl vrácený přeplatek uvést, tak jsem neuvedl. Sociálka odebrala příplatky s odůvodněním ze mi byla snížena daň v  1.čtvrtleti 2010 což mi nepřijde správně a ještě hrozí sankcí do 10tis za uvedení nesprávných údajů.

• 10. 8. 2010 19:31

Rop

To je mi úřad ...

1. pokud člověk zaškrtne že podal daňové přiznání, tak si příjmy zjistí sociálka sama
      2. snížením daně se nepovažuje vrácení záloh na dani ...
      3. příjem z vratky daně z příjmů je až v dubnu ... čili spadá do 2. čtvrtletí ...

Ještě, že už jsem z těhle formulářů venku ... každoročně jsem je školik s tím, že daňové přiznání může podat i osoba, která nemá přiděleno DIČ ... boha jeho ... oddělení státní sociální podpory je dle mého názoru největším kravínem v ČR ... tolik krav na metr čtverečný člověk nenajde

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).